Merkel: Vi behöver en europeisk armé

1:57 min

EU-länderna måste sluta träta och samarbeta mer.

Och unionen kan inte längre förlita sig på andra nationers försvar – det menar Angela Merkel.

– Europa behöver en verklig europeisk armé, sa hon i ett tal i EU-parlamentet.

Förslaget drog ner både applåder och burop från EU-parlamentarikerna i publiken i Strasbourg.

Tysklands förbundskansler la fram sin vision för EU-samarbetet på tisdagen. En vision som alltså omfattar en gemensam europeisk armé.

Enligt Merkel behövs det då EU inte längre kan förlita sig på andra.

Därmed sällar sig Merkel nu till de som förespråkar djupgående samarbete på det militära området, även om hon framhöll att det bara skulle vara som komplement till Nato.  

Solidaritet och tolerans var annars ledorden i det 30 minuter långa talet från Angela Merkel.

Ett tal där hon indirekt kritiserade flera av sina kollegor i kretsen av europeiska stats- och regeringschefer.

”Solidaritet” betyder nämligen ansvar och att upprätthålla lag och ordning, enligt Merkel. En tydlig passning till länder som Polen och Ungern, men också Rumänien som EU-parlamentet bara någon timma innan hade kritiserat för bristande rättsstat och omfattande korruption.

Indirekt tog Merkel även upp Italien som lagt fram en budget som EU-kommissionen menar bryter mot EU:s budgetregler. Eurosamarbetet fungerar bara om varje medlem tar ansvar sa Merkel.

Hon slog också ett slag för en gemensam asylpolitik – något EU-länderna bråkat om i flera år.

I söndags var förbundskanslern med andra ledare i Paris för att minnas stilleståndsdagen som markerade slutet på första världskriget för hundra år sedan. På tisdagen pekade hon på kriget som varnande exempel.

– Vad som händer när nationer inte respekterar varandra och vad som händer när gemenskaper misslyckas, som dåvarande Nationernas Förbund, som grundades till följd av första världskriget, sa Angela Merkel.