Samaa nära att bli påkörd: Han skrek "jävla muslim"

2:50 min

Samaa Sarsour och hennes bebis blev attackerade på ljusan dag.

– Han skrek "jävla muslimer, jag skulle ha kört över er". Det kändes som en mardröm, säger hon.

Reportage och samtal: Offer för hatbrott tvekar att polisanmäla

Samaa Sarsour är 34 år, muslim, och nybliven mamma. 

På eftermiddagen den 4 november var hon och hennes fem månader gamla son med om vad hon själv beskriver som ett hatbrott, i Salabacke i Uppsala.

Ekot möter henne en och halv vecka senare på samma plats.

Samaa återberättar hur hon och sonen just var i färd med att korsa ett övergångsställe när hon märkte att en bil plötsligt gasade - och styrde upp rätt mot henne och barnvagnen. 

– Jag fick panik och hann skjuta undan vagnen och själv hoppa undan, säger hon.

Chockad men välbehållen fortsatte hon att gå, samtidigt som hon förklarade för sin väninna på telefon vad som just skett.

Hon hann dock inte långt förrän hon hörde en mansröst bakom sig.

– Jag hörde honom skrika: Jävla idiot! Fan att jag inte körde över er, minns Samaa. 

Hon beskriver hur hon frös till när hon upptäckte att det var samme man som försökt köra på henne - och som just var på väg emot henne med raska steg.

– Han var jättearg, han verkade bestämd att han skulle gå till attack. 

– Han skrek: "Fattar du, jag borde ha kört över er, jävla muslim!". 

Samaa är tydligt medtagen när hon beskriver upplevelsen. Hon skakar och gråter samtidigt som hon berättar.

Hon säger att mannen hade ett träkors i handen, kanske trettio centimeter stort, som han måttade slag med. Han vände sig om och höjde handen mot sonen.

– Det kändes som en mardröm. Jag förvandlades till ett jäkla monster, och jag bara: "Du rör inte mitt barn, gör du det är du dödens". Jag tror inte att han var beredd på den reaktionen, så han backade lite.

Samaa flydde och stannade inte förrän hon var i säkerhet hemma hos sin pappa. Men mannen fortsatte skrika att han skulle köra över henne.

Händelsen har satt djupa spår.

– Tanken på att han kunde ha träffat bebisens huvud dödar mig inombords. Jag var där och kunde inte skydda honom, säger Samaa.

Nu har det gått en dryg vecka, men Samaa vågar inte gå ut själv med barnet längre. 

– Vi med hijab, slöja, vågar inte gå ut själva på kvällen. Men det här hände på ljusan dag. Så nu är det så att jag tittar mig extra över axeln, för att se om någon följer mig. Och det ska man inte behöva göra. 

Samtidigt är hon överväldigad av det stöd hon mött efter att ha publicerat sin historia på sociala medier.

Enligt Brottsförebyggande rådet är det bara omkring en femtedel av de som utsätts för hatbrott som väljer att anmäla det till polisen. Även Samaa tvekade länge, men efter mycket kval har hon ändå valt att polisanmäla.

– Jag var rädd för att den här mannen skulle attackera igen. Och det handlar inte bara om mig, det handlar om mitt barn. Och om det leder till åtal river det upp en massa känslor. Det är väldigt påfrestande psykiskt, bara att vara på den här platsen.