Netanyahu kritiseras för vapenvila med Hamas

2:15 min

Efter ett par intensiva dygn med de värsta striderna sedan kriget 2014, har det varit en lugn natt i Gaza. En försiktig men delvis obekräftad vapenvila trädde i kraft igår eftermiddag. Men i Israel får premiärmininster Benjamin Netanyahu kritik för att han givit efter för Hamas terrormetoder.

Israel har inte bekräftat vapenvilan, men ekot av uteblivna bombexplosioner räckte för att Hamas i Gaza skulle fira segern.

Hamas upplever att Israel givit efter för raketbombardemanget. Och på andra sidan gränsen, i Israel, där man utsatts för Hamas urskillningslösa raketskur, känns sveket.

I staden Sderot brändes bildäck igår kväll och demonstranter ropade: skam - för att protestera mot regeringens kapitulation inför terroristerna.
Vissa israeliska kommentatorer överraskas av att den mest högerorienterade regeringen i Israels historia går med på vapenvila efter att Hamas avfyrat 400 raketer mot Israel.

På sociala media hånas Netanyahu för sin svaghet och bedömare konstaterar att Netanyahu är beredd att ta stora risker för en långvarig vapenvila med Hamas.

I Netanyahus kalkyl finns utsikter till lugn i området genom att göra livet för Gazaborna drägligare med hjälp av ekonomiskt bistånd från fler Gulfstater. Elförsörjningen har exempelvis redan förbättrats i Gaza med Qatars hjälp.

Och en överenskommelse med Hamas i Gaza skulle också ytterligare isolera den buttre palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som knappt får en statistroll i det nya dramat där Israel tar tjuren Hamas vid hornen, denna gång vid förhandlingsbordet.

Netanyahu får mothugg av sina egna ministrar, Lieberman och Bennett, men han har stöd av Israels olika säkerhetstjänster som inte heller tror på ett krig med Hamas.

De uppenbara riskerna handlar om att Hamas självförtroende stärks när priset för raketbombardemanget inte blir högre.

Det har ännu inte avslöjats vad den mystiska Israeliska kommandoräden in i Gaza i söndags kväll handlade om, räden som tände gnistan till de senate dagarnas oroligheter.