Mikro-lån framgångsrikt i Jordanien

5:59 min
  • Framgångsrik väg för att stödja både fattiga jordanier och syriska flyktingar i Jordanien.
  • Jordanien är en av de länder som tagit emot flest syriska flyktingar.
  • Över en miljon syrier flydde dit och som på många andra håll har det lett till konkurrensen om jobb och tillgångar.

Över en miljon syrier flydde dit och som på många andra håll har det lett till konkurrensen om jobb och tillgångar.

Den jordanska regeringen begärde stöd från omvärlden och bland andra har FN:s utvecklingsprogram UNDP och enskilda länder satsat pengar på cirka 1500 män och kvinnor som har fått starta småskaliga verksamheter.
42-åriga Samira Al Mutleq är en som fått stöd.

– Jag gick ut skolan och gifte mig direkt efteråt. I femton år tänkte jag inte annat än att jag skulle vara hemma och sköta barn och hushåll, säger Samira Al Mutleq men så fick hon se information i kommunhuset om hur man kunde ansöka om pengar från FN:s utvecklingsfond och tankarna började snurra, berättar hon.

Vi sitter längs med väggarna i ett litet rum med en bullrig shoppinggata utanför. Detta är norra Jordanien där de boende sett hundratusentals syriska flyktingar komma. Här i rummet är både jordanier och syrier, som fått mikro-lån för att starta någon verksamhet. Alla är ivriga att få berätta sin historia - särskilt två män uppklädda i blanka kostymer längs kortväggen. De skiner av stolthet.

Men Samira är uppenbarligen en beslutsam kvinna och för hon tar snabbt.

Den 42-åriga mamman funderade på vad som skulle kunna gynna både hennes egen familj och den närmsta omgivningen, vilket var ett krav. Hennes man Omar med kraftig mustasch sitter bredvid och småler. Varför får vi strax veta.

Samira kom på att det skulle finnas fördelar med att återvinna vattnet i skolan, Jordanien har stora vattenproblem, och snart tog andra efter. Jordanien har ungefär 250 soldagar på ett år, samtidigt som elen är en börda för de flesta, så hennes nästa steg blev att satsa på solenergi och energibesparing.

Det hela påverkade mig personligen, plötsligt såg jag mig som en affärskvinna, säger hon.

Och sedan gick hon vidare med att plantera jordnötter och göra jordnötssmör.

Omar, maken försökte stoppa henne så gott det gick, säger han sjäv.

Där vi bor på landet är vår kultur att kvinnan inte ska jobba, men nu tar alla intryck av oss. Och jag har förstått att hon är en verklig juvel, säger han och skrattar.

Den givna frågan förstås som utlöser muntra skratt - eftersom de kulturella koderna är väl kända - är Hur lång tid tog det för Samira att övertala honom. 

Jordanien betraktas som ett medelinkomstland. Ekonomin växte mycket fort under 1970-80-90-talen och hyggligt ända fram till den arabiska våren 2011 och till att kriget i grannlandet bröt ut - situationen förändrades.

Några av de främsta inkomstkällorna är potash, en mineral som används för att framställa glas, turismen och pengar som sänds hem från jordanier som jobbar på annat håll. Jordanien har inte olja som flera grannländer.
Omkring en miljon syriska flyktingar kom hit där befolkningen är ungefär som Sveriges. Arbetslösheten har stigit och statsskulden vuxit.

Dessutom är inkomsterna ojämnt fördelade - allt detta sammantaget gör att Jordanien får internationell bistånd.

Berättelserna fortsätter. Den 46-årige flyktingen Ghandi Mohammed Saeid Al Asmi berättar hur han i all hast fick överge sitt snickeri, ett större företag i Syrien och kom hit.

I ett år levde jag och vi i chock, säger han och berättar kort och krispigt om dessa år.

Hans grannar och barn försökte få honom på fötter igen, så han lyckades få ett jobb på ett snickeri, men att vara anställd var svårt efter att ha själv drivit en verksamhet, tyckte han. Micro-lånet har öppnat nya vägar och han arbetar mycket med att orientera sig kring hur den jordanska marknaden ser ut, säger han.

En kvinna här startade ett bageri, en annan fågeluppfödning. De som UNDP samlat har förstås lyckats allihop. Och de två män i blanka kostymer - ja de hade börjat med cykeluthyrning - ett energisnålt och praktiskt transportsätt. De verkade ha storstilade planer men vad var lite vagt.