Sjöström hotas med avstängning

1:44 min

Samtidigt som Sarah Sjöström jagar världscuptiteln pressas hon och andra stjärnor av Internationella simförbundet, Fina.

På torsdagen startar världscupavgörandet i Singapore. Sarah Sjöström jagar sin andra raka världscuptitel efter succén i fjol och det blir tre dramatiska tävlingsdagar där marginalerna är små – svenskan leder med 15 poäng före ungerska stjärnan Katinka Hosszu.

I försöken på 100 meter medley och 50 meter fritt på torsdagsmorgonen svensk tid gick Sjöström enkelt vidare. I frisimmet hade Sjöström den snabbaste försökstiden, 23.48, medan hon i medleyförsöket fick se sig slagen av ungerskan Katinka Hosszu med knappt en sekund.

Parallellt pressas Sjöström tillsammans med andra toppsimmare av det Internationella simförbundet.

Anledningen är en stjärnspäckad tävling i Turin schemalagd till den 20-21 december som Fina vägrar att godkänna. Bland de anmälda simmarna finns OS-guldmedaljörer som Sjöström, Katinka Hosszu och britten Adam Peaty.

Sjöströms internationella simklubb Energy Standard – baserad i Turkiet – ligger bakom tävlingen tillsammans med det italienska simförbundet. I bakgrunden finns också flera intressenter som tillsammans skapat organisationen International Swimming League. Den jobbar för att öka prispengarna inom simningen, då världscupen är den enda penningstinna tävlingen.

Sjöström avslöjar för TT att hon vid ett par tillfällen under världscupen utsatts för påtryckning från Finamedarbetare.

– Det var till och med en som kom fram till mig precis innan jag skulle in i call room och sa, "du har väl koll på konsekvenserna". Jag sa att jag ska precis simma ett lopp nu, kan vi ta det här sedan, berättar Sjöström.

Enligt simsajten swimswam.com hotar Fina med att stänga av simmare som deltar i tävlingen i ett till två år.

– Det låter helt galet. Jag har inte pratat så mycket med min klubb utan bara försökt fokusera på tävlingarna här, säger Sjöström som avvaktar vad som händer.

Förbundskaptenen Ulrika Sandmark reagerar med bestörtning på att Fina försökt påverka Sarah Sjöström under pågående tävlingar i bråket kring tävlingen i Turin.

– Det här är ett politiskt spel, då får man hålla det där det ska vara och låta simmarna fokusera på det de ska. Det är simmarna vi är till och för, säger Sandmark.

Det är dessutom inte enbart simmarna som Fina kan bestraffa. Enligt regelverket kan de nationer som simmarna tillhör stängas av. I värsta fall skulle Sverige och flera toppnationer kunna stoppas från VM nästa år och OS i Tokyo 2020 om Fina fullföljer sitt hot.

Sandmark berättar att förbundet suttit i krismöte telefonledes med andra nationer som har simmare anmälda till Turintävlingarna.

– Vi har haft kontakt med Len (Europeiska simförbundet) och sedan telefonmöte med Kanada, USA, Storbritannien och Sydafrika och diskuterat frågan. Vi har bett italienska förbundet, som arrangerar tävlingen, att söka tillstånd hos Fina. Det är där vi är. Vi väntar på information, säger Sandmark som också är sportchef i simförbundet.

Sjöströms agent Daniel Wessfeldt berättar att den stjärnspäckade Turin-tävlingen skjuts fram. 

– Så som det är nu är tävlingen framflyttad fram till det att det inte föreligger några risker för simmarna att bli avstängda. Som det är nu blir det ingen tävling i Turin, säger Wessfeldt till Radiosporten. 

– Det har vi fått reda på, vi som haft för avsikt att vara med. Och det innefattar även Sarah. Och det beror på att Fina hotat med både det ena och det andra. 


 

Fakta: Så avgörs världscupen

Totalt finns minst 60 poäng att tävla om i den sista deltävlingen. Simmarna får ställa upp i hur många lopp de vill, men bara räkna de tre bästa. Första plats i ett lopp ger 12 poäng, andra plats 9 och tredje 6 poäng. Maximal poängutdelning där är alltså 36 poäng.

Bästa prestation under deltävlingen, tiderna räknas om till poäng med världsrekordet på distansen som utgångspunkt, ger 24 poäng, tvåan får 18 poäng och trean 12 poäng.

Ytterligare poängchans finns då världsrekord ger 20 poäng i bonus.

Ställningen i världscupen inför sista deltävlingen:

Damer: 1) Sarah Sjöström, Sverige, 285 poäng, 2) Katinka Hosszu, Ungern, 270, 3) Julia Jefimova, Ryssland, 234.

Herrar: 1) Vladimir Morozov, Ryssland, 342, 2) Kirill Prigoda, Ryssland, 213, 3) Mitchell Larkin, Australien, 183.