Europadomstolen: Navalnyj greps av politiska skäl

1:57 min

Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg slår fast att Ryssland vid flera tillfällen felaktigt gripit och fängslat den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

– Vi är väldigt nöjda, det här är en fullständig seger, säger Olga Mikhajlova, Navalnyjs advokat om domen.

Det gäller sju fall av frihetsberövande mellan år 2012 och 2014. Flera av dem skedde i samband med politiska möten som Navalnyj arrangerade. Rysslands agerande var politiskt motiverat och strider mot hans mänskliga rättigheter, anser domstolen.

Enligt domen var frihetsberövandena av Navalnyj ett sätt från Rysslands sida att försvaga den politiska pluralismen i landet. Dessutom bröt dessa aktioner mot Navalnyjs rätt till frihet och rättvisa rättegångar.

Ryssland ska nu betala runt 60 000 euro till Navalnyj i skadestånd, vilket motsvarar ungefär 620 000 svenska kronor.

– Av tidigare fall att döma, kommer Ryssland att betala ut skadeståndet, däremot kommer det inte tas några vidare åtgärder, säger Olga Mikhajlova.

Det här är andra gången som Europadomstolen dömer till Navalnyjs fördel. År 2013 slog Europadomstolen fast att Rysslands bedrägeridom mot honom - vilken senare kom att hindra honom från att ställa upp i ryska presidentvalet - var godtycklig och orimlig.

Olga Mikhajlova är nöjd över att Europadomstolen än en gång ger Navalnyj rätt.

– Vi har länge kämpat för ett erkännande om att Rysslands domar var politiskt motiverade och nu har vi fått det, säger hon.