Servertjuvar greps på bar gärning – sex anhållna

2:45 min

En stor datahall i Robertsfors blev under onsdagen utsatt för ett försök till en mångmiljonkupp.

Polisen tog gärningsmännen på bar gärning när de lastade stöldgodset för att köra iväg. Enligt polisen handlar det om stöldgods för många miljoner.

Det var lokalernas vaktmästare som upptäckte den pågående stölden.

– Vid tiotiden ringer han och säger att det var ganska mycket aktivitet där uppe, och att det stod två parkerade bilar på baksidan av byggnaderna, berättar Mikael Bergmark som driver företaget Bruk Ett AB i Skellefteå, och äger Element Sixs gamla lokaler i Robertsfors.

Mikael Bergmark ringde senare till det tyska företaget som hyr lokalen och frågade om de höll på att flytta något därifrån. Det gjorde de inte.

"Då måste det vara en stöld, ring polisen omedelbart" sade de, varpå Mikael Bergmark larmade polisen och slängde sig i bilen och körde till platsen.

Hör Mikael Bergmarks berättelse om händelseförloppet i ljudspelaren!

Enligt polisen var det sex personer som greps vid 14.30-tiden i går. Personerna har nu anhållits av åklagare, på sannolika skäl misstänkta för grov stöld.

Fordon och stöldgods har tagits i beslag och en teknisk undersökning ska genomföras. Polisen meddelar att de hållit förhör, och att ytterligare förhör ska hållas med de misstänkta tillsammans med försvarare under dagen och morgondagen.

En eventuell häktningsframställan måste göras senaste söndag klockan 12.00.