Östergötland

Färre får bidrag för att återvända

2:27 min

Antalet asylsökande som får bidrag för att lämna Sverige och återvända till sina hemländer fortsätter att minska. I år har knappt 900 fått återetableringsstöd.

Men bidragen är viktiga för att människor som vill ska kunna återvända, säger Åsa Johansson, expert inom Migrationsverkets operativa verksamhet:

– Vår bedömning är att det här erbjuder människor en ganska bra möjlighet till återintegrering och som också påverkar deras beslut att återvända, säger hon.

Den som fått avslag på asylansökan eller drar tillbaka sin ansökan har rätt att söka. För tre år sedan beviljades 215 personer bidraget, 2016 ökade det till drygt 2 500.

I fjol minskade antalet. Och i år - till och med den sista oktober - har 863 beviljats stöd för återetablering, visar siffror som Sveriges Radio tagit del av.

En av orsakerna till minskningen, enligt Åsa Johansson, är att det nu är färre asylsökanden:

– Är det färre asylsökanden som får avslag på sin asylansökan och som måste återvända så får vi också in färre ansökningar.

De flesta som får bidrag är mellan 18 och 35 år. Den äldsta som beviljats bidrag i år var 90 år gammal.

En vuxen får 30 000 kronor, barn 15 000 kronor och en familj som mest 75 000 kronor. Pengar som betalas ut när den sökande kommit tillbaka till hemlandet. 

Åsa Johansson berättar vilka som söker bidraget i störst utsträckning:

– Det är två grupper som är väldigt, väldigt stora. Det är Irak och Afghanistan.

Och för en återvändande till Afghanistan till exempel kan pengarna räcka under ett år, säger hon:

– De här 30 000 kronorna motsvarar ungefär en årslön.

Den som återvänder kan också få hjälp med att till exempel starta eget, ta sig in på arbetsmarknaden i hemlandet eller få en yrkesutbildning genom det europeiska samarbetsprogrammet ERIN, European reintergraion network, som Sverige ingår i sedan två år tillbaka:

– De flesta väljer att starta ett eget företag. Kanske en liten verkstad, kvinnor som får hjälp att köpa symaskin, väldigt många väljer att starta små kiosker och livsmedelsbutiker eller liknande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista