Kravet på Ungern: lämna ut dömde premiärministern

1:48 min

Makedoniens regering kräver att Ungern lämnar ut landets tidigare premiärminister – Nikola Gruevski – som veckan sökte politisk asyl i Ungern. Gruevski skulle ha börjat avtjäna ett fängelsestraff för maktmissbruk, men valde istället att fly landet.

– Jag utgår från att Ungern å det snaraste kommer att utlämna Nikola Gruevski så att han kan avtjäna det straff han dömts till, säger Makedoniens premiärminister Zoran Zaev.

Nikola Gruevski, som styrde Makedonien mellan 2006 och 2016, dömdes i våras till två års fängelse för maktmissbruk. Nyligen bekräftades domen också i högsta instans. Han står också inför rätta i flera andra fall.

Men i förrgår meddelade Gruevski att han befinner sig i Ungern, där han sökt politisk asyl, undan förföljelse i sitt hemland.

Den ungerska regeringen har bekräftat uppgifterna och sagt att man av säkerhetsskäl kommer att behandla hans asylansökan i Budapest, istället för i en av de transitzoner vid landets gräns där asylsökande, i normala fall, hålls inlåsta medan deras ansökan behandlas.

Regeringen säger också att man inte vill skada relationen till Makedonien och att man ser på asylansökan som en rent rättslig, inte politisk, fråga.

En talesperson för det styrande partiet Fidesz sa igår att Ungern alltid ger asyl åt människor som på allvar utsatts för förföljelse i sina hemländer. Gruevski, sa han, förföljs och hotas av en vänsterregering uppbackad av George Soros, den ungerskfödde finansmannen som blivit ett rött skynke för Ungerns regering, under ledning av premiärminister Viktor Orbán.

Viktor Orbán är en av få europeiska ledare som fortsatt att visa Nikola Gruevski sitt stöd också efter att han ställts inför rätta för brott begångna under hans tid som premiärminister.

Den ungerska oppositionen kräver nu svar på hur Nikola Gruevski, utan pass, kunde ta sig in i Ungern. Det spekuleras också i ungerska medier om Gruevski till och med håller sig gömd hemma hos premiärminister Orbán själv.