Franska protester mot miljöskatt

1:56 min

Den franska regeringen har beslutat att höja skatten på fossila bränslen för att minska beroendet av olja. Men regeringen har svårt att övertyga väljarna om nyttan med förändringen.

– Undan för undan beskattar vi oljan, fossila bränslen och föroreningarna, säger premiärminister Édouard Philippe till radiokanalen RTL.

– Avsikten är att minska koldioxidutsläppen, växthusgaserna och den globala uppvärmningen.

Regeringen vill också fasa ut de oljepannor som fortfarande värmer upp fyra miljoner franska hem.

Och den första januari planerar man att höja priset på bensin med ungefär 30 öre litern. Priset på diesel höjs med sextio öre.

Det är höjningen av bensinpriserna har fått ilskan att koka över hela landet. En gräsrotsrörelse har uppstått, som planerar att blockera bensinstationer och motorvägar på lördag.

Men regeringen backar inte. Istället har man beslutat att höja bidraget för att fler ska kunna köpa bränslesnålare bilar.

En miljon människor kan få en check på mellan 2 000 och 4000 euro, alltså motsvarande uppemot 40 000 svenska kronor var, om de byter bil.

Folkets protester handlar om att det blir mindre pengar i plånboken för den som måste ta bilen till jobbet. De hade önskat en kompensation i form av sänkt skatt på annat håll.

De som tjänar minst har inte heller råd att byta bil, trots regeringens generösa bidrag.