Läkare i Tyskland anklagas för att göra reklam för abort

6:30 min
  • I Tyskland har en läkare dömts till böter för att hon på sin hemsida informerade om att hon utför aborter på sin klinik, vilket har väckt en häftig debatt om en lag från nazi-tiden som länge var bortglömd.
  • Lagen förbjuder läkare att göra reklam för abort – och nu har regeringen lovat att se över lagen, men skjuter den känsliga frågan framför sig.
  • Hör reportage av vår korrespondent Daniela Marquardt.

I förbundsdagen pågår ännu en upprörd debatt efter att domen mot läkaren Kristina Hänel bekräftades för en månad sedan. För att hennes mottagning på sin hemsida informerar om att de utför aborter måste hon böta 6.000 Euro, drygt 60.000 kronor. Hon är den första som straffas enligt den numer ökända paragrafen 219a, som förbjuder reklam för abort. I flera decennier var den bortglömd. Men för några år sedan upptäckte abortmotståndare lagen och började systematiskt söka igenom hemsidor och anmäla läkare. 
 
– När jag är ledig sätter jag mig vid datorn och letar efter sidor som jag kan tänka mig att gravida kvinnor söker upp. Det säger en ung man som kallar sig Markus Krause. Vanligtvis håller han sig undan medier förutom i den här enda intervjun där han berättar för reportern Gaby Mayr i radiokanalen Deutschlandfunk hur han googlar efter hemsidor där det står nåt om abort och anmäler dem. 
 
– Jag gör det sen över tre år. Det är min hobby, säger han och uppskattar att han gjort 60-70 polisanmälningar.

I staden Kassel driver läkaren Nora Szasz och henne kollega en kvinnoklinik. För ett år sedan blev de också anmälda.

– Jag blev helt överrumplad, berättar Nora Szasz. Aldrig hade hon kunnat föreställa sig att den sista punkten i listan över behandlingar och ingrepp som de utför kunde betraktas som något brottsligt.

Andra läkare som blivit anmälda har följt åklagares rekommendationer att ta bort informationen och därmed sluppit åtal. Men det är inte aktuellt för läkarna i Kassel.
 
– Det är en skrämmande utveckling som vi måste stå emot. Vi gör ju inget otillåtet, säger Nora Szasz.  

I Tyskland är abort fortfarande olagligt. Men sedan 1995 är det straffritt under vissa villkor. Det får ske senast i tolfte graviditetsveckan och bara efter samtal med en godkänd rådgivare.
Det var kompromissen som nåddes efter den tyska återföreningen. I Västtyskland hade kvinnorörelsen under 70- och 80-talen fört en intensiv men resultatlös kamp mot abortförbudet. I Östtyskland var abort däremot lagligt.

Förbudet mot reklam för abort berördes däremot inte av förändringen. Lagen fick leva vidare så som den hade formulerats av naziregimen 1933. Den var i praktiken irrelevant tills abortmotståndare fick prövat i domstol om informationen på en läkares hemsida kunde betraktas som reklam, eftersom läkaren får betalt för ingreppet och därmed kan misstänkas drivas av ekonomisk intresse.

– Det vi har på hemsidan har inget med reklam att göra, säger Nora Szasz. Det är självklart att vi informerar om vilka ingrepp vi utför och kvinnor har en självklar rätt att hitta information på relevanta ställen.

Efter att domen mot henne för en månad sedan fastställdes i andra instansen förklarade läkaren Kristina Hänel att hon ser sig som företrädare för tusentals berörda kvinnor.

– Vi lever i en tid när all möjlig information är tillgänglig på nätet. Men saklig information som kvinnor behöver i ett svårt och brådskande läge den begränsas.

På rådgivningsmottagningarna märker man konsekvenserna. Trycket från abortmotståndare bidrar också till att fler och fler läkare i Tyskland drar sig för att utföra aborter.
 
– Vi ser att kvinnor börjar åka utomlands igen för att de inte får hjälp här, säger chefen för organisationen Pro Familia.

Den politiska striden fick nytt bränsle efter domen mot läkaren Kristina Hänel. I förbundsdagen finns en majoritet för att avskaffa paragraf 219a. Dit hör också socialdemokraterna. Men när de gick in i regeringen med kristdemokraterna drog de tillbaka sitt eget lagförslag, för att undvika en konflikt med sin koalitionspartner i den laddade frågan.

Liberaler, gröna och vänsterpartister anklagar SPD för taktiska manövrer. De själva hänvisar till förbundskansler Angela Merkels löfte att frågan ska lösas under hösten. Men med tanke på det kompakta motståndet i hennes eget parti verkar det avlägset.

– Det är inte frågan om vad jag tycker. Tyska domstolar har avgjort saken, säger Michael Brand. Han är en av Merkels partikamrater i förbundsdagen och avfärdar frågan om skillnaden mellan reklam och saklig information.

– Att de som utför aborter inte själva får göra reklam för det på sin hemsida är viktigt, eftersom det inte är ett normalt ingrepp, betonar CDU-politikern Michael Brand.

Läkaren Nora Szaz i Kassel visar abortmotståndarnas kampanjsidor. På en som heter Babycaust , med anspelning på Holocaust, kallas hon barnamördare. Sedan anmälan mot Nora Szasz och hennes kollega blev känd har de överösts av hätska påhopp och allvarliga hot. Men också mycket stöd och sympati.

I januari inleds rättegången mot dem. Hon hoppas att den politiska processen ska komma vidare så att det hela blir inaktuellt. Men om rättsprocessen kommer igång är de beredda att gå hela vägen till författningsdomstolen.