Förändringar kring personlig assistans dröjer

2:29 min

Tidigare i höstas var det flera politiker som ville ha en snabb förändring av den personliga assistansen, så att fler kan få hjälp av assistenter. Men sedan dess har inget hänt.

Även om assistansen kostar mycket pengar så ska de som behöver få hjälp. Så sa en socialdemokratisk minister, Lena Hallengren, före valet:

– Om det kostar 700 miljoner, om det kostar 750, om det kostar en miljard, utgångspunkten är att vi ska ha en lagstiftning som fungerar, där människors rättigheter är det styrande, sa Lena Hallengren då.

Allt färre personer har fått assistans de senaste åren

Barn som behöver mycket hjälp har ibland fått nej till en personlig assistent.
Det kan handla om att barnet inte kan äta själv, utan istället får näring genom en slang till exempel.
När barnen inte får assistenter tvingas föräldrarna göra jobbet istället.

Sedan en tid tillbaka undersöker en särskild utredare Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. För regeringen vill veta om pengarna för bland annat personlig assistans används på bästa sätt. Och den här undersökningen ska vara klar i januari nästa år.

Men då före valet var det flera politiker som sa att de mest akuta problemen kunde man rätta till med en gång. Alltså utan att vänta på resultatet av utredningen i januari. Men nu låter det annorlunda, många vill istället vänta på utredningen i januari.

Sverige saknar en riktig regering

En till förklaring till att det inte händer något kan vara att Sverige än så länge saknar en riktig regering.
Det säger socialdemokraten Kristina Nilsson: 
– Jag tror att det är ganska oklart hur en övergångsregering ska hantera ett sådant här uppdrag och det beror på att vi har aldrig haft den här situationen i Sverige tidigare.

Men en som tycker att det går alldeles för långsamt att förbättra för dem som behöver personliga assistenter är Bengt Eliasson i partiet Liberalerna.
Han arbetar för bättre villkor för funktionsnedsatta personer:
 – Regeringsbildningen må kunna ta tid, men här handlar det om människor med väldigt omfattande behov som inte har tid att vänta. Här måste ageras.