Hultqvist om EU-armé: Inte aktuellt för oss

2:26 min

Den senaste tiden har såväl Frankrikes president Emmanuel Macron som Tysklands förbundskansler Angela Merkel talat om att EU borde ha en riktig armé.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist tycker inte att det är en bra idé.

– Det är inte aktuellt för oss på något sätt att stödja.

– Vi ser försvarsmaktsfrågan och hur man bygger försvarsmakter som en nationell fråga. Vi ser inte att det här ska ingå i något uppdrag för den europeiska unionen, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Det är bland annat med bakgrund av det allt mer osäkra läget vad gäller exempelvis USA:s intresse för att hjälpa och skydda Europa som frågan om en riktig EU-armé kommit upp.

Men en EU-armé ses också som ett sätt att hålla ihop EU och säkra freden mellan medlemsländerna.

Merkel kallade i veckan förslaget för en vision i EU-parlamentet där hon möttes av smattrande applåder och EU-kommissionen har uttalat sig mycket positivt.

Men Peter Hultqvist tycker alltså att det är fel väg gå. Han avfärdar också Merkels förslag om att öka EU:s flexibilitet genom att använda majoritetsbeslut vad gäller försvarsfrågor i stället för enhällighet mellan länderna.

– Grunden är att det här är inte en federation utan ett samarbete mellan nationer. Så länge det är på det sättet måste man samarbeta enligt konsensusprinciper, säger Peter Hultqvist.

Hultqvist hänvisar också till att Nato-samarbetet som är mer uttalat militärt också finns.

– Vi har ju varit med och diskuterat hur relationen mellan EU och Nato ska se ut och i den ingår inte att bygga någon EU-armé eller något liknande arrangemang.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark är också tveksam till en EU-armé.

Men han tycker att Sverige nu i stället för att bara säga nej och stå längst bak i rummet borde måla upp en bild av hur EU:s försvarspolitiska samarbete kan förändras för att påverka utvecklingen. Hans Wallmark har sin vision klar.

– En mycket aktiv europeisk diplomatisk- och utrikestjänst så att vi delar lägesbild, så att vi delar information om den typ av hot som finns, att vi också jobbar på projektbasis för att öka våra egna förmågor, även när det gäller försvarsmateriel, träning och utbildning.