LITTERATURVECKAN I P1

Litteraturveckan i P1 söker bokcirklar i Småland till prisjuryn

I april 2019 genomförs Litteraturveckan i P1 för tredje gången. Redan nu är det klart att den stora prisutdelningen, när Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris delas ut, kommer att äga rum i Växjö den 12 april. Till lyssnarjuryn som utser vinnaren av Sveriges Radios Romanpris söker P1 nu bokcirklar från Småland och Öland.

Redan nu söker P1 alltså bokcirklar till den lyssnarjury som ska bestämma vilken författare som får Sveriges Radios Romanpris 2019. Fyra cirklar kommer att väljas ut och förses med de fyra nominerade romanerna. Varje bokcirkel läser och diskuterar sedan böckerna på sina träffar. En av medlemmarna i varje cirkel medverkar i den slutliga lyssnarjuryn, diskuterar de nominerade böckerna i P1 och utser en vinnare, under ledning av kulturredaktionens Mina Benaissa.

Bokcirklar som vill vara med i lyssnarjuryn mejlar och berättar vilka de är och varför de vill vara med och diskutera de nominerade romanerna. Mejlet skickas senast 2 december till romanpriset@sverigesradio.se.

Vilka fyra svenskspråkiga romaner som nomineras till Sveriges Radios Romanpris 2019 avslöjas 9 januari.

Litteraturveckan i P1 
Litteraturveckan i P1 är en hel vecka som manifesterar litteraturen, läsarna och läsandet. 2019 genomförs den för tredje året i rad och den stora finalen – prisutdelningen av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris – äger rum på Palladium i Växjö den 12 april. Programledare för utdelningen är P1:s Marie Lundström som till vardags leder Lundströms bokradio.

– Vi har tidigare varit i Luleå och Göteborg och delat ut våra litteraturpriser, nu blir det spännande att komma till Småland och Växjö för den stora finalen på Litteraturveckan i P1 år 2019. Jag ser fram emot att få höra hur de småländska bokcirklarna tar sig an processen att utse en romanprisvinnare! Det brukar bli oväntade och heta diskussioner för de medverkande och framförallt för våra många radiolyssnare, säger Marie Lundström.