Hot om våld på sociala medier efter valet i Kamerun

1:42 min

Efter valet i Kamerun förra månaden där sittande presidenten Paul Biya blev återvald har anklagelserna om valfusk inte tystnat.

Uppmaningar om våld har spridits i sociala medier.

Det säger Sylvie Ndongmo som är ordförande för internationella kvinnoförbundet i Kamerun, IKFF.

– Sociala medier används allt oftare för att sprida hat, skapa splittringar och uppmana till våld i samhället. Det som har hänt efter valet har Kamerun aldrig varit med om, säger hon.

En månad efter valet fortsätter anklagelserna om valfusk mot president Paul Biya och hans parti Kamerunska folkets demokratiska samling.

Anhängare av oppositionsledaren Maurice Kamto menar att deras kandidat vunnit och borde få regera. Många, framförallt ungdomar, har börjat sprida hat och hot om våld på nätet.

Kvinnoförbundet IKFF i Kamerun var beredd på att stämningen kunde bli hätsk. Därför utbildade man hundra fredsambassadörer som ska agera på inlägg som uppviglar till våld, uppger Sylvie Ndongmo.

– När de ser en kommentar som uttrycker hat går de in och kommenterar och ger konstruktiva tips på hur man istället kan uttrycka sig. Det har varit framgångsrikt, säger hon.

Förutom oroligheterna efter valet står Kamerun inför stora utmaningar. Landet har tagit emot många flyktingar från inbördeskriget i Centralafrikanska republiken, och i Kameruns norra delar hotar terrororganisationen Boko Haram.

– Jag hoppas att vi genom vår verksamhet och vårt engagemang kan bidra till fredsarbetet i Kamerun, säger Sylvie Ndongmo.