Många flyr från Nicaragua i rädsla att bli dödade

2:03 min

En kraschad ekonomi och över hundratusen människor som förlorat sina jobb, det är konsekvenserna efter regeringens blodiga bemötande av fredliga demonstrationer för ett halvår sedan. Kraven på president Daniel Ortegas avgång har inte tystnat och många har flytt landet i rädsla att bli dödade eller fängslas.

Engel Lopéz Vargas är en av dom och han söker nu asyl i Sverige.

– Så många oskyldiga sköts ihjäl, klasskompisar, vänner, ja till och med barn. Det enda vi gjorde var att att använda oss av våra rättigheter och fredligt demonstrera, säger han.

Ett par dagar innan hade president Daniel Ortega lagt fram en ny socialförsäkringsreform för att fylla på statskassan. Den gick ut på att befolkningen skulle betala mer skatt samtidigt som pensionerna skulle sänkas.

Folkets protester växte och också antalet döda. Att regeringen slog tillbaka så hårt förvånade många. Men regeringen hävdar att det är främst regeringstrogna som dödats av studenter med internationell och framförallt amerikansk hjälp något Sveriges ambassadör i Nicaragua Anders Kompass inte håller med om.

– Alla uppgifter tyder på att de flesta, framförallt alla unga, föll offer för våld från regeringens sida, säger han. 

Regeringen hävdar att det är främst regeringstrogna som dödats av studenter med internationell och framförallt amerikansk hjälp.

Socialförsäkringsreformen, som aldrig var godkänd av parlamentet, drogs snabbt tillbaka men det hjälpte inte. Nu handlar protesterna om att man vill ha det val som ska hållas 2021 tidigarelagt eller att Ortega och hans hustru Rosario Murillo, som är vice president ska avgå. Något som presidentparet vägrar.

Engel Lopéz Vargas hoppas nu kunna slutföra sina studier här i Sverige för att sedan återvända hem och hjälpa till att bygga upp Nicaragua igen. Även om livet blivit svårt så ångrar han inte att han för första gången i sitt liv gick ut och demonstrerade.

– Nej, det har jag aldrig ångrat. Jag är beredd att dö för mitt land... men mina föräldrar vädjade att jag skulle fly så jag gjorde det för deras skull, säger han.