Cancersjuka flyktingbarn kan bli utan vård

1:29 min

Cancersjuka syriska flyktingbarn i Libanon riskerar att bli utan vård.
På ett sjukhus i Beirut träffade vår korrespondent en sjuårig leukemisjuk pojke, vars tillstånd beskrivs som kritiskt. Trots att sjukdomen i de flesta fall är botbar, vill ingen betala hans livsnödvändig behandling.

– Min hand bränns och jag blir kraftlös och har ingen energi.

Så beskriver sjuåriga Abdel Hamid Mokkabel känslan när han fått cellgiftsbehandling.

Han ligger nu på sjukhus och får antibiotikadropp för en akut lunginflammation efter den senaste cellgiftsbehandlingen för en månad sedan.

Läkaren Layal Issa har behandlat Abdel Hamid, hon är också ordförande i den libanesiska frivilligorganisationen Karma som försöker bekosta flyktingbarns vård.

– Hans tillstånd är kritiskt. Han fick sin senaste cellgiftsbehandling för en månad sedan och nu borde hans benmärg undersökas för att se om han kan få en benmärgstransplantation. Annars måste han genomgå en ny cellgiftsbehandling.

Någon behandling blir det inte, behandlingarna och läkemedlen han behöver är dyra. Karma som hittills betalat hans sjukhusräkningar har slut på pengar och varken FN eller någon annan frivilligorganisation har varit villig att ställa upp. Den libanesiska staten hjälper inte flyktingar med sådan här vård.

Det finns mängder med liknande fall, syriska cancersjuka barn som inte får den vård de behöver för att överleva. Det slår mot de svagaste och mest utsatta.

– De flesta frivilligorganisationerna här tenderar att ta hand om de patienter som har garanterade prognoser att klara sig. Det lämnar barnen med sämre prognoser utan chans. Jag tycker att det är orättvist säger Layal Issa

Abdel Hamids mamma Amahan är uppgiven.

– Vi är upprörda och ledsna men vad kan vi göra, det ligger inte i våra händer, säger hon.


I allt elände har ändå Abulhamids familj tur. De ska få komma som kvotflyktingar till Sverige i slutet av november. Dock är läkarna här osäkra på om den blygt leende sjuåringen klarar sig så länge.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista