Saudiarabien finansierar friskolor i Sverige

1:41 min

I ett reportage i Svenska Dagbladet i dag beskrivs hur Saudiarabien inte bara finansierar moskéer i Sverige, utan också friskolor. Hur många de är vet inte Skolinspektionen.

Jan Björklund, liberalernas partiledare och tidigare utbildningsminister vill stoppa sådan finansiering.

– Utländska extrema, religiösa intressen, av den typen vi nu här talar om, med Saudiarabiens Wahhabism, att de står för en finansiering, det måste man ju förstå att det inte beror på att Saudiarabien vill förbättra matematikundervisningen i den skolan. Det har ju att göra med att de vill påverka inriktningen i religiös riktning och det ska helt enkelt inte vara tillåtet.

I Svenska Dagbladets artikel är det Alsalamskolan i Örebro som tjänar som exempel. En skola som fått hård kritik från Skolinspektionen på 30 punkter. Skolans vd och stiftelseordförande medger att skolan tar emot miljonbelopp direkt från det saudiska kungahuset. Samtidigt uppger Skolinspektionen att man inte vet hur många fler friskolor i Sverige som finansieras på samma vis. Det beror på att verksamheten drivs av stiftelser, vilket försvårar insyn.

Gustav Fridolin, som är språkrör för Miljöpartiet och utbildningsminister hänvisar till en ny lag som träder i kraft vid årsskiftet, Den hoppas han ska hjälpa Skolinspektionen i dess tillsyn av friskolor.

– Den stora förändringen nu innebär att vi även kommer att granska de som ligger bakom en skola, som sitter i en styrelse eller övar inflytande över en skola, till exempel finansierar.

Om de personer som då granskas inte kan göra troligt att de vill verka för en demokratisk skola, byggd på jämställdhet och respekt för mänskliga rättigheter, så kan tillståndet att driva skolan dras in. Men det kan behövas fler åtgärder, medger Gustav Fridolin.

Även om de flesta politiker nu fördömer saudiarabisk finansiering och bristen på insyn i denna typ av friskolor, så konstaterar Jan Björklund att det inte alltid har varit så.

– Den här frågan tog jag upp redan när jag var utbildningsminister, men då var det så att övriga partier i den dåvarande regeringen inte var intresserade av inskränkningar när det gäller friskolor. Men när det gäller just religiösa friskolor så är det min uppfattning att vi måste ha ett mycket strängare regelverk. Dels etableringsstopp för nya, dels väsentligen strängare regler för de som redan finns.