"Europa driver på dödsspiral på Medelhavet"

2:47 min

Dödligheten på Medelhavet har ökat markant i år jämfört med förra året enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Andelen flyktingar och migranter som överlever båtfärden mot Europa är betydligt mindre än tidigare.

Juridikprofessor Thomas Spijkerboer vid universitetet Vrije i Amsterdam och även verksam vid människorättsinstitutet Raoul Wallenberg i Lund är expert på gränskontroller. Han menar att Europas politiker måste undersöka konsekvenserna av sin egen Medelhavspolitik.

– Den breda allmänheten och Europas politiker behandlar det  - det vill säga de drunknade flyktingarna och migranterna i Medelhavet - som om det är ett faktum, något naturligt och det kallas en tragedi. Men en tragedi vet vi är ju något oundvikligt och det är inte detta, anser  juristprofessorn Thomas Spijkerboer.  

– Vad Europa gör genom att lägga ut bevakningen av sin yttre gräns till Libyen och Turkiet är att driva på denna dödsspiral, fortsätter  holländaren.

Det blir konsekvensen och är cyniskt, menar han.  

– De flesta som drunknar i Medelhavet är unga afrikanska män och så länge de försvinner och sköljs upp på någon strand utan uppmärksamhet, ja då kan Europa leva med det, säger juridikprofessorn.
Thomas Spijkerboer vill att EU undersöker konsekvenserna av sin egen politik och arbetar med att hitta lagliga vägar till Europa.

I dag kan flyktingar inte gå ombord på ett vanligt flyg eller en färja - reseföretagen bötfälls i så fall - så smugglarnas farliga vägar och allt uslare farkoster blir alternativet, vilket leder till fler döda. Men varför inte pröva att låta till exempel syrier och eritreaner, som ofta får asyl, resa legalt och genomgå säkerhetsanalys vid ankomsten? föreslår professorn.

Tycker han att politiker lyssnar på honom som jurist eller drivs de på mer av väljare som är emot invandrare?

– Politiker har alltid tyckt det är mycket irriterade om lagen hindrar dem, svarar Thomas Spijkerboer, men populism är inte heller något naturfenomen och min uppgift är att se till att lagar och konventioner efterlevs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista