Företag kom över 64 miljoner i skattesvindel

2:08 min

Svenska skattebetalare har blivit svindlade på 64 miljoner kronor av utländska bolag, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Det i en del av ett större upplägg där flera länders skattemyndigheter har lurats. Totalt ska bolagen ha kommit över minst 70 miljarder i svenska kronor.

Torsten Fensby, expert på internationell skatteflykt och skattepolitik, ser allvarligt på uppgifterna.

– Man kan kritisera bristen på reaktion från myndigheter och regeringens sida. Om man jämför reaktionerna i Sverige, i stort sett inga alls, med reaktioner i övriga europeiska länder, så förvånas man över att man inte tar frågan på större allvar.

– Att man går ut mer offensivt och talar om för våra medborgare vad som sker med deras skattepengar, säger Torsten Fensby.

Genom att ta del av läckta dokument och gå igenom en dansk utredning, har TT kunnat se att europeiska statskassor alltså plundrats på minst 70 miljarder svenska kronor. Bara Danmark har gått miste om 18 miljarder. Och nu läggs alltså Sverige till i listan, varifrån 64 miljoner svindlats.

Det ska ha gått till så att de utländska bolagen, bland annat en pensionsfond, lurat skattemyndigheter att betala tillbaka innehållen skatt på vinst på aktier, trots att bolagen inte ägt aktierna när utdelningen ägt rum.

Det handlar alltså inte om skatteplanering, utan om att de svindlat till sig pengar som skulle gått bland annat skola och vård, skriver TT. När det gäller just Sverige så är framför allt fyra företag misstänkta för att ha svindlat de svenska skattemiljonerna.

Torsten Fernsby, expert på internationell skatteflykt och skattepolitik, tror att det kan röra sig om ännu mer pengar som svenska skattebetalare förlorat.

– Det här är ju den summa som journalister grävt fram. För att verkligen ta reda på omfattningen måste Skatteverket genomföra en internutredning. Min gissning är att man förmodligen drabbats av mer bedrägerier än vad journalisterna hittat, säger han.