Hockeyns huvudvärk: Kall hjälm ska hjälpa

2:04 min

De upprepade hjärnskakningarna och huvudsmällarna på isen har blivit en rejäl huvudvärk för svensk ishockey. Nu ska ett nytt hjälpmedel användas i SHL.

Listan på hockeyspelare som tvingas sluta av symptom som de bär med sig efter upprepade huvudsmällar växer för varje månad.

Men, om bara huvudvärken efter den senaste smällen på isen släpper ska SHL-profilen Erik Andersson snart få hela SHL att sätta på sig en kylhjälm efter varje huvudsmäll.

Den förre Malmö- och Skellefteåspelaren som drabbats hårt ska nu ett år efter sin senaste smäll börja arbeta med en unik lösning för att hjälpa spelarna.

– Det handlar ju inte bara om hjärnskakningarna utan också om alla de där andra smällarna som man känner att de tar. Jag kanske har haft 5-6 hjärnskakningar men säkert 30-40 andra smällar, säger han.

Tills nu har åtgärderna efter en smäll handlat om vila och sedan en väg tillbaka genom rehabiliteringsverktyget Hjärntrappan.

Ett Lundaföretag som häromveckan fick erkännande för sin kylmetod i samband med hjärtstopp har tagit fram en produkt för ishockeyklubbarna.

Det handlar om en kylhjälm som ska tas på efter en smäll och genom att den sänker hjärnans temperatur ett par grader så minskar risken för allvarliga men och man ökar chansen till en snabbare comeback.

Erik Andersson har beslutat sig för att gå in i satsningen och få kylhjälmen att bli ett självklart hjälpmedel i alla klubbar. 

Fakta: Ishockeyns hjärnskakningar*
1990-talet: 2 spelare tvingades sluta
2000-2009: 7
2010-2017: 59

 

* Listan som skakar svensk ishockey (Expressen)

Kommande inslag i "Hockeyns huvudvärk":

  • Sudokuträning efter hjärnskakningen
  • Hockeyprofilen: "Skydden är ju vapen"
  • Spelaren: "Jag tog en chansning för mycket"
  • Svenska NHL-stjärnan: ”Man måste var ärlig mot sig själv”
  • Förbundets nollvision