Rohingyska flyktingar blir kvar i Bangladesh

1:57 min

Bangladesh kommer att skjuta fram planerna på att skicka tillbaka de 720 000 rohingyska flyktingar som finns i landet till nästa år.

Hundratals rohingyer i flyktinglägret i Cox Bazar i Bangladesh protesterade förra veckan när det var tänkt att programmet för återvändande till Myanmar skulle ha inletts.

Orsaken till att Bangladesh nu kan vara på väg att ändra sig, från beslutet att skicka tillbaka dom rohingyiska flyktingarna, är att landet kommer att ha parlamentsval den 30 december. Den sittande regeringen vill inte, eller vågar inte, ta ett mer permanent beslut i frågan.

Anledningen kan vara att ett avgöranden kan påverka valutgången eller röra upp känslor i landet.

Rohingyia-frågan är inte helt okontroversiell i Bangladesh. Den senaste tiden har det rapporterats om protester mot rohingyerna från lokalbefolkningen i området kring flyktinglägret i Cox Basar.

Det är Bangladesh flyktingkommissionär Abul Kalam som nu säger att det finns en ny handlingsplan för hur flyktingarna ska kunna återvända till Myanmar.

Enligt honom ska man i den nya planen ta hänsyn till vissa av flyktingarnas krav för att återvända. Vilka krav som kommer att uppfyllas säger han inte, men rohingyerna kräver bland annat medborgarskap i Myanmar, rättvisa och säkerhet att kunna återvända till sina hembyar i delstaten Rakhin, utan risken för att militären återigen ska utsätta dom för övergrepp och attacker.

Bangladesh har lovat att inte tvinga rohingyerna att återvända till Myanmar, och man håller nu på att färdigställa ett nytt flyktingläger på en ö utanför kusten till Bangladesh dit man vill flytta alla rohingyer. Man säger att där finns det större möjlighet för flyktingarna till självförsörjning.

Planerna och bygget har fått mycket kritik från rohingyerna själva och från flera internationella bistånds-, flykting- och människorättsorganisationer.