Ödeshög

Rätten att vägra vindkraft kan försvinna

1:56 min

Kommunernas rätt att säga nej till nya vindkraftverk kan vara i fara. Regeringen funderar på att ta bort vetot men av de kommuner som tillfrågats så är en överväldigande majoritet emot förslaget. I Ödeshög säger kommunalrådet Annicki Oscarsson att idén är olycklig.

– Det ligger ju ett förslag om att ta bort vetot, och jag tycker inte det är bra. Jag tycker att kommunerna ändå behöver få ha talan i de här ärendena då det handlar om väldigt höga verk och väldigt många verk, säger Annicki Oscarsson(KD) ordförande i kommunstyrelsen i Ödeshög.

I de lägena blir vi handlingsförlamade som kommun och det tycker jag är olyckligt.

Naturvårdsverket och Energimyndigheten har sett över etableringsprocessen för vindkraft och föreslår i en rapport till regeringen att kommunernas möjlighet att stoppa ny vindkraft genom att lägga in sitt veto, försvinner.

Men om vetorätten tas bort så kan det äventyra framtiden för kommunens utveckling, det anser kommunalrådet Annicki Oscarsson i Ödeshög där intresset varit stor under åren för att bygga vindkraftverk.

– För det kan ju kunna handla om att vi planerar ett bostadsområde någonstans och sedan ansöker man om vindkraftverk på den platsen - och får ett ja.

– Då innebär ju det att vi i de lägena blir handlingsförlamade som kommun och det tycker jag är olyckligt.

Det har stormat ordentligt i Ödeshög kring vindkraftsfrågan tiden kring år 2009 då det kommunala vetot infördes.

Nu börjar en ny oro spira i kommunen, säger Annicki Oscarsson, och det gäller vad som ska hända på större fastigheter som lantbruk som säljs.

– Den oron som finns är just det här när gårdar blir uppköpta av någon som inte bor i kommunen och som väljer att sätta upp vindkraftverk. Att det då kan drabba både dem som bor runt omkring och utvecklingsplanerna i området.

I Östergötland har även Mjölby kommun svarat på rapportens förslag och kommunen skriver att man vill behålla det kommunala självbestämmandet över mark och vatten.