Demonstration mot utvisning

1:14 min

Uppgifter om att ett 50-tal personer skulle utvisas till Afghanistan ledde till demonstrationer utanför migrationsverket i Märsta på måndagen. Under kvällen fördes en buss med omkring tio personer därifrån.

Demonstranterna kritiserade beslutet om utvisning mot bakgrund av säkerhetsläget i landet.

En av dem som demonstrerade var Johanna Strandh från Uppsala, som är med i nätverket Vi står inte ut och som hoppades att demonstrationen skulle leda till att utvisningarna stoppas. 

– Vi har lagar i Sverige som säger att man ska få sin asylansökan och sina skyddsskäl prövade inom en rimlig tid, och vi har mängder av unga människor som inte har fått det. Vi anser att det är helt oskäligt att man utvisar personer som bott här i 15 månader utan att få sina fall prövade, säger Johanna Strandh. 

Enligt TT lyfter planet klockan 21.40 i kväll mot Afghanistans huvudstad Kabul.

- Överlag har det gått relativt lugnt till. Däremot var det ett antal personer som blev avvisade från platsen innan bussen åkte, och några som avlägsnades, säger polisens talesperson Anna Westberg till TT.

Migrationsverket motiverar utvisningar till Afghanistan med möjligheten till internflykt, det vill säga att uppehålla sig i huvudstaden Kabul som är säkrare än andra delar av landet. Iréne Sokolow på presstjänsten betonar att var och en av dem som nu ska utvisas har fått sina fall prövade individuellt av både Migrationsverkets handläggare och av migrationsdomstolarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista