Uppfinning avslöjar falska diamanter

2:09 min

En svensk uppfinning kan avslöja om diamanter, rubiner eller smaragder är äkta eller inte. Uppfinningen kan få stor praktisk betydelse. Idag är nämligen cirka 14 procent av alla diamanter som säljs på världsmarknaden oäkta.

Det finns tre typer av diamanter - äkta, syntetiska och behandlade. Priset på äkta diamanter är mångdubbelt jämfört med syntetiska vilket gör att det finns pengar att tjäna på att sälja fuskdiamanter.

Enkelt att upptäcka falska ädelstenar

Den svenska uppfinningen som kan avslöja oäkta diamanter ser ut som en stav och är ungefär lika stor som en ficklampa. För att undersöka om diamanterna är äkta placeras ädelstenarna i en liten ask. Efter det riktas ljuset från apparaten mot stenarna och beroende på vilken färg ljusstrålen får kan man sedan avgöra om diamanten är äkta, syntetisk eller behandlad.

 – Om ädelstenarna hade legat huller om buller i asken hade vi kunnat plocka ut de som fick en annan färg. Efter det går det att avgöra det riktiga priset på ädelstenen, berättar Sabrina Suikki, som jobbat på företaget Gemometrics och som tagit fram uppfinningen. 

Vanligt att sälja oäkta diamanter

Enligt Sabrina Suikki är det ganska vanligt att äkta och syntetiska diamanter blandas.

– Sedan säljs de för högre priser än vad de är värda, förklarar Sabrina Suikki.

Enligt en granskning som gjordes av diamantbranschen är omkring 14 procent av diamanterna som säljs på marknaden inte äkta.