Bankkort fungerar inte i Moçambique

2:06 min

I Moçambique har alla kreditkort slutat att fungera efter en tvist.

Kortbetalningar och uttag från nästan alla bankomater är stoppade, och enligt företrädare för bankbranschen finns det ingen reservplan.

Det var i helgen som miljoner moçambikier togs på sängen när deras bankkort inte fungerade för vanliga betalningar. Snart stod det klart att några pengar för att istället betala kontant inte heller gick att få tag på – nästan varenda bankomat i landet var nämligen också ur funktion.

Orsaken är den mjukvara som styr alla moçambikiska bankers elektroniska betalningar, som leverantören säger sig inte ha fått betalt för på flera år. I augusti ska man ha varnat för konsekvenserna om man inte fick betalt, och inför helgen tröttnade man och stängde av systemet.

Det blir inte bättre av att bankernas gemensamma bolag som sköter systemet erkänt att det inte finns någon b-plan, och att det kan ta veckor eller månader innan Moçambique får ett fungerande betalsystem igen.

Samtidigt som banker och näringsliv över hela landet nu förbereder sig på att återgå till 100 procent manuell kontanthantering över disk, flödar berättelser på sociala medier om hur moçambikier strandat utomlands eller kastas ut från privatsjukhus när betalningar uteblivit.

Men det häpnadsväckande är hur förklaringarna skiljer sig åt. Bankernas gemensamma bolag – som alltså inte skulle ha betalt för sin programvara – menar istället att man visst betalat, men råkat ut för utpressning, att leverantören stängt ner systemet för att tvinga fram nya orimliga villkor.

Förvirringen är stor här i Moçambique i dag, den första bankdagen sen kollapsen.

Samtidigt är Moçambique ett av världens fattigaste länder, och den elektroniska betalningsmarknaden förhållandevis blygsam med sina 14 miljoner transaktioner i månaden. Den stora majoriteten moçambikier saknar både bankkonto och betalkort, och för dem har livet fortsatt som vanligt i dag.