EU öppnar för sanktioner mot Iran

1:27 min

EU:s utrikesministrar öppnar upp för sanktioner mot Iran. Detta efter att det misstänks ha planerats attacker mot exiliranier i Europa.

– Vi ska titta på om det är möjligt att få fram någon slags bestraffning, säger Sveriges utrikesminister, Margot Wallström.

Beskedet från EU:s utrikesministrar kom sedan både Danmark och Frankrike efterfrågat EU-sanktioner mot Iran i spåren av misstänkta attacker mot exiliranier i de länderna.

För en dryg månad sedan greps en norsk medborgare med iransk bakgrund i Göteborg. Enligt Danmark har han koppling till den iranska säkerhetstjänsten och man skulle ha planerat ett attentat i Danmark.

I Frankrike handlar det om ett planerat bombdåd i somras mot oppositionella exiliranier.

Samtidigt som EU tittar på möjligheten att straffa Iran med sanktioner så motarbetar man amerikanska sanktioner mot landet. EU har bland annat infört åtgärder för att skydda europeiska bolag som gör affärer med Iran. Syftet är i det fallet att upprätthålla kärnavtalet med Iran som USA lämnat.

Utrikesminister Margot Wallström förklarar att man i det här fallet måste skilja på sanktioner och sanktioner. EU och USA har helt skilda motiv för sina åtgärder mot Iran.

– Sanktioner är alltid kopplade till ett visst beteende, vi måste också veta när vi ska ta bort sanktioner. Det är väldigt viktigt att klargöra exakt vad det handlar om, säger Margot Wallström till Ekot.