Rädda barnen: Bryter mot barnkonventionen att utvisa Selma

1:45 min

Nu riktar Rädda Barnen kritik mot utvisningen av 16-åriga Selma Yohannes, som togs till Italien av polis förra veckan. Selma har bott i familjehem i Filipstad och skickades utan anhöriga till Italien.

– Jag tycker det är fruktansvärt, det bryter mot barnkonventionen så det sjunger om det. Det står i barnkonventionen att domstolar och myndigheter alltid ska se till barnets bästa, det här kan inte vara till barnets bästa, säger Monica Ekström, distriktsordförande för Rädda Barnen i Värmland.

Som vi berättat tidigare blev Selma Yohannes omhändertagen av polis förra veckan, och hade ingen möjlighet att kontakta någon hon känner. Sedan fördes hon till Italien, eftersom Förvaltningsrätten i Stockholm beslutat att hon ska utvisas dit.

Migrationsverket skriver i en kommentar till P4 Värmland, att utvisningen till Italien beror på att både Selma Yohannes och hennes familj har ett uppehållstillstånd där. Man hänvisar också till att italienska myndigheter har samma skyldigheter som de svenska att hjälpa ett ensamkommande barn. När det gäller själva avvisningen hänvisar Migrationsverket till Polismyndigheten. Polisen i sin tur, sa i P4 Värmland i fredags att man bara utför det som Migrationsverket och Migrationsdomstolen beslutat om. 

– På något sätt känns det som om alla skyller på alla. Allas ansvar blir plötsligt ingens ansvar, men alla myndigheter har ett eget ansvar, säger Monica Ekström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista