Koka soppa på matrester

3:00 min

Stinkande räksskal i soporna och dyr avgift för hushållavfall kan avhjälpas med enkla knep för att göra ett eget kretslopp med matrester. Till vinning både för plånbok och miljö.

Forskare på Chalmers har kommit på ett sätt för fiskindustrin att ta tillvara värdefulla näringsämnen när de bearbetar mat, har P4 Göteborg berättat om. 
 
Kristin Johansson som är kostekonom och matskribent från Lerum ger goda råd om hur vi konsumenter också skulle kunna ta tillvara på rester bättre.

– Jag tror att vi slänger jättemycket av bara farten, för att vi inte tänker på hur mycket smak och bra näringsämnen som det faktiskt finns, säger Kristin Johansson. 

Hon tipsar om att göra buljong av matresterna för att ta tillvara näring och minska sopberget. Nedan finns ett enkelt recept på räkbuljong, men Kristin tycker att man inte ska följa recept slaviskt utan använda och ta tillvara det som man redan har i kylen. 

Rester att koka buljong av:

  • Räkskal
  • Fisk och kycklingsskrov
  • Grönsaksskal och blast

Recept på räkfond:
Fräs skalen i fett i en gryta
Krydda med exempelvis vitlök och chili mm. 
Fyll på med vatten och låt koka
Sila av och koka ner till buljong, soppa eller sås.