EU vill förlänga Medelhavsinsats

2:02 min

Alla EU-länder uppges vilja förlänga den europeiska gränsbevakningen och räddningsinsatsen på Medelhavet vid årsskiftet. Men hur det ska gå till är oklart.

– Alla är överens om att operationen måste fortsätta. Att lägga ner den vore en stor förlust, sa EU:s utrikeschef, Federica Mogherini, efter ett två dagars möte med EU:s utrikes- och försvarsministrar.

Operation Sophia som insatsen kallas bevakar gränsen på Medelhavet, bekämpar människosmuggling och utbildar den libyska kustbevakningen.

Att rädda liv ingår inte i uppdraget men i praktiken har det ändå varit en räddningsinsats då kustbevakningen måste hjälpa människor i nöd. 

Mandatet för operation löper ut vid årsskiftet och än så länge har EU-länderna inte lyckats enas om en förlängning. Italien har blockerat beslutet och krävt att de migranter som räddas inte enbart tas till italienska hamnar.

Exakt hur frågan ska lösas är fortfarande oklart men Federica Mogherini förväntar sig att man hittar en lösning.

Även Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist räknar med att operationen förlängs vid årsskiftet.

– Jag utgår från att frågan löses men vi är inte där än, säger han.

På mötet i dag diskuterades också militärt samarbete inom EU och med försvarsalliansen Nato. Där dök frågan om en framtida EU-armé upp, då både Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron ställt sig bakom den idén.

Sverige vill absolut inte ha någon EU-armé. Det vill inte heller Nato-chefen Jens Stoltenberg som betonade att EU aldrig kan ersätta Nato och att Europa är beroende av stöd från USA.

– Är det något världskrigen och kalla kriget lärt oss så är det att Europa är beroende av ett nära samarbete med USA och Nordamerika, sa Stoltenberg.

Enligt utrikeschefen Mogherini finns det heller inga planer på att skapa en europeisk armé

– Ingen bygger en europeisk armé, sa Mogherini på den avslutande presskonferensen i Bryssel.