Skåne

Alliansen satsar och sparar i regionbudget

2:32 min

Stor satsning på vårdcentralerna och sparkrav för att få bukt med underskottet, det är några av delarna i regionbudgeten som det nya alliansstyret presenterade på tisdagen.

I budgeten satsar Region Skånes nya alliansstyre mest på primärvården. Nästa år får vårdcentralerna 371 miljoner kronor och under hela mandatperioden ska de få en miljard kronor.

Men budgeten innehåller också sparkrav på 225 miljoner kronor och då är det områdena administration, kultur och regional utveckling som får dra det korta strået. Även ett effektiviseringskrav på två procent läggs på alla nämnder och man ska undersöka möjligheten att göra fler besparingar för att minska det stora underskottet.

Men målet är också att fylla upp skafferiet med en buffert för framtiden. Regionrådet Gilbert Tribo (L), tar bland annat upp den planerade skattehöjningen på 49 öre som ett av verktygen för att få in mer pengar till regionen, vars ekonomi han beskriver som "en av de sämsta i klassen".

– Vi har skulder så att varje skåning är skyldig 15 000 kronor och det är inte rimligt. Vi måste se till att beta av de skulderna, säger Tribo.