Fem år sedan startskottet för revolutionen i Ukraina

8:27 min

Onsdagen 21 november är det exakt fem år sedan Mustafa Nayyem i Kiev skrev den första uppmaningen i sociala medier att gå ut och protestera mot Ukrainas regering.

Samma kväll gick de första demonstranterna ut på Självständighetstorget i Kiev och startade den händelsekedja vi fortfarande ser följderna av i form av krig, sanktioner mot Ryssland och ständiga politiska konflikter.

– Varje år som går omvärderar jag det som har hänt och för varje år blir det allt svårare att hitta ett svar, säger Mustafa Nayyem.

Han är den Afghanistanfödde ukrainske journalisten som efter revolutionen sadlade om till politiken och sedan fyra år tillbaka sitter i Ukrainas parlament. Fortfarande förknippas Nayyem med det där Facebook-inlägget som fick några hundra demonstranter att samlas på Majdan Nezalezjnosti, Självständighetstorget i Kiev, på kvällen 21 november 2013.

När han ser tillbaka på gatuprotesterna för fem år sedan tycker han att det inte bara handlade om en ny yngre generation ukrainare som gick ut på torget för att försvara sin dröm om framtiden. Det som hände var en del av en utdragen historisk process som vi numera kan kalla kampen för landets självständighet, säger han.

- Och det som sedan följde, Rysslands annektering av Krim och kriget i östra Ukraina, var den ryska reaktionen på Majdans försök att rycka loss Ukraina från Rysslands inflytande, säger Mustafa Nayyem.