Särskolan

Kramfors kommun kommenterar inte felaktiga särskoleplaceringar

2:37 min

Kramfors kommun beklagar om barn skrivits in i särskolan på felaktiga grunder, men vägrar intervjuas om hur kommunen hanterat placeringar i särskolan.

– Vi beklagar om det skrivits in barn i särskolan på felaktiga grunder men det finns ingenting nytt att ta ställning till och vi avböjer därför att medverka i en radiointervju ,säger BKU-nämndens ordförande Thomas Näsholm (S) i Kramfors.

Det är många som har hört av sig just från Kramfors kommun efter att P4 Västernorrland börjat granska felplaceringar i särskolan.

Många frågor till Kramfors kommun

Vi har berättat om hur man använt morot och piska för att få barn och föräldrar att gå med på särskoleinskrivning, lockat med körkortsutbildning och hotat med att barnet skulle bli helt utan stöd och hjälp om man inte gick med på att skrivas in i särskolan.

Christopher, Lukas och Markus fick alla diagnosen utvecklingsstörning. En diagnos som sedan togs bort och har orsakat de här nu unga vuxna stor skada.

Allt det här ville P4 Västernorrland ställa fler frågor om och låta kommunen ge sin version av det som hänt. Vi har erbjudit frågor i förhand och erbjudit både möjlighet att banda en intervju eller göra den i direktsändning.

Men från Kramfors kommun avböjer man nu att svara på några frågor i en radiointervju. 

Beslutat att inte kommentera via radio

Skolchef Ulrika Hurdén, BKU-nämndens ordförande Thomas Näsholm (S) och kommundirektör Peter Carlstedt har tagit ett gemensamt beslut om att inte kommentera reportagen mer via radio är beskedet till P4 Västernorrland.

– Både Ulrika och Thomas har blivit intervjuade och menar att de inte kan säga mer än de redan sagt. Båda har beklagat och bett om ursäkt offentligt. Skulle de ställa upp på fler intervjuer blir det en upprepning av vad som redan sagts och de kan inte kommentera enskilda fall.

Samtidigt lägger Kramfors kommun ut en egen text på sin hemsida och Facebooksida. Där beskriver Thomas Näsholm (S), som är högsta politiker inom Kramfors kommuns skolväsende, att det "känns jobbigt att höra berättelserna".

– Det förflutna är svårt att ändra på, men om någon behöver stöd när det till exempel handlar om studier har vi resurser för det. Vi välkomnar tidigare elever som vill höra av sig att göra det, säger Thomas Näsholm (S) enligt kommunens hemsida.