Merkel försvarar migrationspakten

2:14 min

Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll i förmiddags ett försvarstal för FN:s migrationspakt. En rad länder har ju meddelat att de hoppar av överenskommelsen som är tänkt att antas i december. Och i Tyskland har en infekterad debatt uppstått inom Merkels eget parti.

– Det ligger i vårt nationella interesse att villkoren för flykt och migration förbättras runt om i världen, sa Angela Merkel.

Under förmiddagens budgetdebatt ägnade hon en stor del av sitt tal till ett kraftfullt försvar för FNs migrationspakt, som flera länder har hoppat av. Däribland USA, Ungern, Österrike och senast i går Polen.

I Tyskland har kritiken främst kommit från Alternativ för Tyskland. De påstår att det rör sig om ett juridiskt bindande regelverk med syfte att uppmuntra migration. Nu har det också blivit ett internt stridsämne hos kristdemokraterna. En av kandidaterna till partiledarposten efter Angela Merkel har begärt att CDUs partikongress ska rösta om frågan i december. Han kritiseras för att utnyttja debatten för sina egna syften.

Angela Merkel upprepade i sitt tal att dokumentet, som alla FNs medlemsländer gemensamt har förhandlat fram, varken är ett bindande avtal eller inkräktar på enskilda länders suveränitet. Syftet är att verka för bättre förhållanden för världens nära 250 miljoner migranter, där de befinner sig för att de inte ska behöva söka sig vidare på farliga vägar till Europa.

– När vi nu har ansträngt oss för att det ska bli bättre i andra delar av världen då duger det inte att i efterhand komma och säga att vi inte vill vara med, bara för att varje detalj inte är perfekt. Det här är ett första steg och det handlar om ett globala problem som bara kan lösas internationellt, betonade Merkel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista