Unga män ny riskgrupp för dioxin och PCB

2:23 min

Livsmedelsverket kommer att se över sina konsumentråd efter att EU skärpt bedömningen kring miljögifterna dioxin och PCB, som bland annat finns i fet Östersjöfisk.

Unga män kan bli en ny riskgrupp, som i större utsträckning bör undvika vissa fiskar.

PCB och dioxiner finns i framförallt strömming och vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

Barn, ungdomar, kvinnor i fertil ålder samt gravida och ammande bör inte äta denna fisk mer än två till tre gånger om året. Övriga rekommenderas att inte äta den mer än en gång i veckan.

Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten skärper sin bedömning av hur mycket dioxiner och PCB man kan få i sig utan risk för hälsan.

Det medför att en allt större del av svenskarna nu ligger över det så kallade "tolerabla veckointaget". Och det får alltså Livsmedelsverket att ser över sina kostråd till svenskarna.

– Det vi pratar om i dag är just barn och fertila kvinnor, men det kan även vara så att unga män också kan lite känsligare för de här ämnena, det har man sett i vissa studier. Men det är för tidigt att idag säga hur vi kommer att utforma kostråden, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Dioxiner och PCB är miljögifter som fått stor spridning i naturen och finns därmed i en stor del av den mat vi äter. Det går alltså inte att undvika ämnena helt.

– Vi har ett generellt råd, som kan låta lite löjligt, och det är att man ska äta varierat. Men det rådet blir ännu mer viktigt när man inser att man får i sig gifter från en typ av mat, alltså i det här fallet animaliskt mat.

Livsmedelsverket tror att de nya råden kan vara på plats hösten 2019.