GÖTEBORG

Historiskt maktskifte väntas i Göteborg i kväll

2:47 min

Det väntas bli ett ovanligt dramatiskt kommunfullmäktige under torsdags- kvällen då Göteborgs budget ska klubbas. Socialdemokraterna får, efter 24 år, sannolikt lämna ifrån sig makten.

Det är i kommunfullmäktige, kommunens högsta politiska organ, som dramatiken utspelas ikväll. Det finns flera budgetar att rösta om, den som får flest röster avgör hur resurserna ska användas. Man ska också fatta beslut om hur stadens nämnder och bolag ska styras de närmaste fyra åren.

Efter valet hoppades det största partiet, Socialdemokraterna, på ett samarbete över blockgränsen. Partiet har suttit vid makten i 24 år.  

Nu blev det inget blocköverskridande samarbete. Istället ser den borgerliga Alliansen, med Moderaterna i ledningen, ut att bli det största blocket.
Ett historiskt maktskifte väntas. Men det är ett minoritetsstyre som samlar 24 mandat av 81 eller 30 % av rösterna i fullmäktige, som i så fall tillträder.

Martin Wannholt, Demokraterna tror inte att det kommer fungera hela mandatperioden:

– Jag ser att Alliansen inte har förberett sig överhuvudtaget. De tror att man styr med en budget. Men de har extrem minoritet i alla nämnder och styrelser. De partier, oss eller Socialdemokraterna, som de behöver förlita sig på ställer de ute i kylan. Det är inte så man skapar förtroende, säger han.  

Demokraterna, som många ser som ett borgerlig parti, har haft samtal med Socialdemokraterna efter valet. 

– Vi har haft många bra och förtroendegivande samtal. De ser vad som behöver förändras i ledningen och styrningen av staden. Men de orkar inte med att pausa de skadliga delarna av Västlänken, säger Martin Wannholt.