Ingenmansland möter EU-migranter i Sverige

1:53 min

Många EU-medborgare som kommer till Sverige för att kunna försörja sina familjer lever i ett slags ingenmansland, enligt ny rapport från Amnesty International.

Ekot har träffat Florin och Isabela Tanase som är några av dem som intervjuats i rapporten. De kom hit för att kunna försörja sina barn och har från och till tillbringat de senaste fyra åren i Malmö där de bott på alla möjliga ställen – lekplatser, parker och på gräset utanför en kyrka. De är ofta rädda för att de ska bli bortjagade av polisen, berättar de.

– Vi kom till Sverige för att söka jobb men när vi efter en månad inte fick något jobb så blev vi tvungna att tigga i stället, säger Florin Tanase. 

Isabela Tanase berättar att det svåraste är att de är tvungna att sova utomhus och att det just nu är så kallt. De är också rädda för att de ska bli bortjagade av polisen, berättar de.

Florin och Isabela Tanase tillhör de uppskattningsvis 4 700 utsatta EU-medborgare som lever i Sverige under svåra förhållanden. Många av dem lever i extrem fattigdom, saknar tak över huvudet och tillgång till grundläggande saker som rinnande vatten och toaletter. Det visar Amnestys rapport Sweden: A cold welcome som publiceras i dag, torsdag.

Amnesty har under lång tid följt de utsatta EU-medborgarnas situation och i den nya rapporten har man gjort 58 djupintervjuer med utsatta EU-medborgare i olika delar av landet, däribland storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg.

– Det som sticker ut är hur otroligt utsatta de är, och att de lever utanför samhället. Det som vi verkligen har lagt märke till är att verkligheten och de regelverk som finns inte stämmer överens alls, säger Anna Lindenfors som är generalsekreterare på svenska Amnesty.

Alla dessa utsatta medborgare borde få tak över huvudet, enligt Anna Lindenfors som tillbakavisar påståendet att allt fler utsatta EU-medborgare skulle söka sig till Sverige om förhållandena förbättrades här.

– Vi tror inte det. Om man tittar till exempel på Gotland där man har upprättat ett långtidshärbärge så att dessa människor kan känna sig trygga på natten och slippa bo i bilar och under broar. Det har inte lett till att det har kommit många fler människor till Gotland på grund av det, säger Anna Lindenfors.

Kvar hemma i Rumänien är Florin och Isabela Tanases båda barn, som tror att föräldrarna arbetar i Sverige. Att de tigger har de inte berättat för barnen av rädsla för att de ska skämmas eller bli retade i skolan.

Isabela och Florin Tanase berättar att de vill ha ett arbete och ett riktigt hem, men det de önskar sig allra mest är få vara tillsammans med sina barn igen och att de hoppas att de på något sätt ska kunna ha råd att resa tillbaka till Rumänien till julen.