En glad man
Professor Jan Holmgren vid Sahlgrenska akademin. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

Göteborgare prisas för livräddande koleravaccin

2:52 min

Professor Jan Holmgren vid Sahlgrenska akademin var med och utvecklade ett drickbart koleravaccin. Nu belönas han för sina insatser av självaste kungahuset i Thailand.

En gång i tiden drabbade sjukdomen kolera oss i Sverige och följden var ofta dödlig. Även om vi de senaste hundra åren varit förskonade så har ändå kolera fortsatt att florera runt omkring i världen. Den finns i Sydostasien, Afrika, Haiti och Dominikanska republiken. Omkring 4 miljoner människor drabbas varje år och minst 100 000 dör av sjukdomen. 

– Det är en mycket allvarlig tarminfektion som leder till kraftiga diarré. Den sprids genom förorenat vatten, bakterierna förökar sig snabbt och bildar ett gift som bidrar till så kraftig diarré att man kan dö inom tolv timmar, säger professor Jan Holmgren vid Sahlgrenska akademin.

Professor Jan Holmgren vid Sahlgrenska akademin har varit med att utveckla ett drickbart vaccin - Dukoral - som räddat livet på åtskilliga runt om i världen. Nu belönas han med ett prestigefyllt pris av självaste kungahuset i Thailand för sina insatser. Prince Mahidols Award in Public Health heter det och delas ut under pompa och står i Bangkok.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista