Avloppsvatten blir dricksvatten i Namibia

5:35 min
  • I huvudstaden Windhoek återanvänds stadens avloppsvatten som dricksvatten, efter att ha renats i ett av världens mest avancerade reningsverk.
  • Återanvändning av avloppsvatten är en teknik Namibia var först i världen med, men som allt fler länder nu intresserar sig för i takt med att klimatförändringarna gör många platser allt torrare.
  • Hör reportage av vår korrespondent Samuel Larsson som har besökt Windhoeks vattenreningsverk.

På reningsverket strax utanför Namibias huvudstad Windhoek finns en liten dricksfontän, med vatten direkt från reningsverket. Min guide, driftschefen Tomas Honer ser min tvekan och tar första klunken.

Jag överlevde, och vattnet smakade bra. Vattnet jag drack har bara några timmar tidigare varit avloppsvatten från Windhoek: toavatten, tvättvatten, duschvatten i en enda illaluktande sörja med extrema halter av skadliga bakterier, virus, tungmetaller och medicinrester. Och det är detta som gör Windhoek speciellt: för att spara på vatten så släpps det inte ut i naturen efter en första rening, utan det fortsätter att renas och pumpas sen direkt tillbaka som dricksvatten igen. En rundgång som Tomas Honer förklarar med att vattnet från hans måndagsdusch dyker upp igen i någons vattenkran på torsdagen.

Ett cirkulärt system som snurrat runt vatten i Windhoek i 50 år. För det var här i det snustorra Namibia man var först i världen med den unika teknologin.

Thomas Honer visar runt i vad som för ett otränat öga ser ut som vilket vattenverk som helst, ett antal låga byggnader med dammar där reningen sker i olika steg. Och allt som sker här är egentligen välkända metoder som används världen runt, det unika är kombinationen, som gör det möjligt att under samma tak gå from från toilet to tap - från toalett till kran, som systemet kallas i folkmun. Eller världens häftigaste vattenreningsverk, som Tomas Honer kallar det.

På grund av de ibland tusen gånger högre halterna av ämnen vattnet måste renas från, jämfört med vattnet i ett vanligt vattenreningsverk, så är rent vatten i Windhoek varken enkelt eller billigt. Men det är stadens enda alternativ, säger Perre van Rensburg, på Windhoeks tekniska förvaltning.

– Den enda naturliga vattenresursen vi har här är grundvatten, men det täcker ungefär tre procent av vårt behov, förklarar Pierre van Rensburg. Namibia är det torraste landet i Afrika söder om Sahara, och saknar helt permanenta floder och sjöar.

Så om alternativet är att slanga vatten i en pipeline 70 mil från närmsta flod, eller avsalta vatten vid kusten 35 mil bort och sen pumpa upp det på 1700 meters höjd, ja då framstår återanvändning av avloppsvatten plötsligt som en ganska rimlig tanke.

Men allt vatten i Windhoeks kranar är inte återanvänt avloppsvatten. En tredjedel är avloppsvatten, två tredjedelar kommer från en damm som fångar det lilla regnvatten som faller här i Namibias inland.

Men stadens allra största utmaning är trots allt inte bristen på vatten, utan allmänhetens förtroende för återvinningen. Risken för den så kallade äckelfaktorn är stor, och det räcker med ett sjukdomsfall som kan spåras tillbaka till slarvigt renat vatten för att 50 år av förtroendekapital ska vara utraderat, säger Pierre van Rensburg.

Så reningsverkets kontroller är rigorösa, och för att vara riktigt på den säkra sidan är vissa gränsvärden tio gånger lägre än på ett vanligt reningsverk i till exempel Europa.

Klimatet i världen förändras, många torra platser blir snabbt ännu torrare, och tillgången på dricksvatten är ett allt större problem på allt fler platser. Speciellt i städer där urbanisering dessutom sätter vattenresurserna under hårt tryck. Australien och södra USA planerar för återvinning av avloppsvatten och Singapore drog igång sitt system för några år sedan. Och det märks, säger Pierre van Rensburg, för omvärldens intresse för Windhoeks vattenåtervinning har ökat dramatiskt senaste åren.

– Man vill studera långtidseffekterna innan man vågar bygga något liknande själv, säger Pierre van Rensburg.

– Så man kommer hit för att kontrollera att inte Windhoekborna ser konstiga ut.