Vuxna visste att pojkar trakasserade Gica

2:31 min

Vuxna i Huskvarna kände till att pojkar retade och trakasserade den hemlösa mannen flera månader innan dess att Gica Hortolomei-Lupu misstänks ha mördats av två tonårspojkar.

I måndags åtalades en 16-åring för att i augusti ha mördat Gica Hortolomei-Lupu, en hemlös man från Rumänien som bodde i Huskvarna.

En 14-åring misstänks också för mordet, men han är inte straffmyndig. Något motiv till mordet har inte framkommit.
 
Ekot och P4 Jönköping har tidigare berättat att flera tonårspojkar, däribland de misstänkta, hade trakasserat mannen under lång tid. De hade bland annat kastat saker på honom, och kallat honom för öknamnet "råttan".

I förundersökningen framkommer det nu att det fanns vuxna som redan innan det misstänkta mordet kände till att pojkar retade och trakasserade Gica Hortolomei-Lupu.

En person berättar att hon av sitt barn tidigare fått höra att pojkarna retat mannen, hon nämner också att de ska ha kastat äpplen på honom.

En annan vuxen, som finns i pojkarnas närhet, säger sig veta sen tidigare att pojkarna kallar mannen för "råttan".

Den personen nämner också en händelse där pojkarna ska ha jagat mannen och sen blivit jagade av honom.

Ytterligare en person, som inte känner tonårspojkarna, berättar om hur hon förra året sett en grupp skolelever stå runt den hemlösa mannen när han satt på marken, och hur en pojke då gjorde en spark i luften mot honom. Kvinnan ska då ha ingripit och sagt åt dem att sluta.

Åklagare Linda Schön vill inte kommentera de här händelserna.

– Jag kan inte uttala mig om vad vuxenvärlden visste, det har inte varit vårt fokus så då känner jag att jag går utanför det som jag faktiskt vet om. Vi har fokuserat på händelserna den aktuella kvällen.
 
Hade inte vidare utredning kring tidigare trakasserier kunnat bidra till en motivbild?

– Man kan spekulera kring massa olika saker, och det har jag svårt att göra. Motivbild får man inte alltid fram i den här typen av ärenden, säger åklagare Linda Schön.

I utredningen framgår det också att det var fler än de misstänkta pojkarna som under en längre tid använde öknamnet "råttan" när de pratade om Gica Hortolomei-Lupu.

En ungdom säger: "alla typ i Huskvarna vet vem han är och alla kallar honom typ råttan eller getskägg".

En annan ungdom säger om öknamnet: "alla kallar honom det, det har bara blivit så, alla vet vem han är när man säger det".