Mörbylånga

Kom ut från fängelset drogfri – fick ett tält av socialtjänsten

2:34 min

En kvinna från Mörbylånga kommun, som haft allvarliga problem med missbruk och kriminalitet, fick ett tält av socialtjänsten när hon kom ut drogfri efter ett avtjänat fängelsestraff.

– Det var fruktansvärt. Det jag känner är att de vet min historia och de vet hur mitt mönster har sett ut, säger "Sandra", som egentligen heter något annat, till P4 Kalmar.

Sandra, som mer eller mindre haft kontakt med socialtjänsten i Mörbylånga sedan hon var tre år gammal, är starkt kritisk till att tältet skulle vara en lämplig lösning för henne efter en lång tids allvarligt missbruk och kriminalitet.

Malin Furberg, myndighetschef vid socialtjänsten i Mörbylånga kommun, skriver bland annat i ett mailsvar till P4 Kalmar att "socialtjänsten har inte ett generellt ansvar att ordna boende till bostadslösa". Hon skriver också att man väljer lösningen med tält "ytterst sällan".

Sandras mamma har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg med kritik mot missbruksvården i Mörbylånga på flera punkter. IVO ska fatta beslut i ärendet innan årsskiftet. Kritiken gäller dock inte tältlösningen, eftersom anmälan skickades in innan den blev aktuell.