Skogsbränderna i Hälsingland

Insats vid skogsbrand försenades efter kommunikationsmiss

2:40 min

En miss i kommunikationen mellan helikopterförare och räddningsledare. Det är sannolikt orsaken till att Ljusdals räddningstjänst fick reda på att det brann i Enskogen först ett dygn efter första släckningsinsatsen.

Branden i Enskogen upptäcktes på måndagen 16 juli av räddningstjänsten i Ljusdal. Men redan dagen innan fanns en släckningshelikopter på plats och släppte vatten invid Vitmyren där branden ska ha startat.

Jenny Strandberg såg helikoptern som var på plats och släckte i Enskogen redan under söndagen.

– Rätt vad det var så kom helikoptern och gick ned framför näsan på oss, hämtade vatten och åkte sen norrut, inte mot branden i Ängra som vi hade söder om oss utan norrut mot Enskogen, säger hon.

Lördagen den 14 juli bryter två skogsbränder ut i Ljusdals kommun. Två dagar senare upptäcker räddningstjänsten ytterligare en skogsbrand i området, då i närheten av byn Enskogen. Läget är då kritiskt och man fattar beslut om att genast evakuera byn.

Ekots och P4 Gävleborgs granskning pekar på att det brann intill Enskogen redan ett dygn innan och att information om branden kan ha fallit mellan stolarna hos räddningsinsatsen.

Vi har talat med fem personer som sett en släckningshelikopter hämta vatten och flyga fram och tillbaka i området kring Enskogen. Långt ifrån de andra skogsbränderna i området.

Ett av vittnena är Tomas Lindkvist.

– Jag ser då 150-200 meter in i från vägen när han släpper vattnet, så vi ser verkligen att vattnet åker ner, säger Lindkvist.

Men på Ljusdals räddningstjänst säger man att man inte fick kännedom om att helikoptern släckte i närheten av Enskogen redan på söndagen. 

– Det hade ju varit värdefull information, då hade vi kanske inte haft den här branden heller, då hade vi ju skickat dit resurser, säger insatsledaren Kenneth Eriksson. 

Helikopterpiloten vill inte intervjuas. Han säger dock att han informerade räddningstjänsten om att han släckt i Enskogen under söndagen. Men att det i efterhand verkar som att informationen missuppfattats eller fallit mellan stolarna.

Totalt brann mer än nio tusen hektar skog och mark i Ljusdals kommun, varav ungefär hälften just i området kring Enskogen.

Hur kan det komma sig om att ni inte fick kännedom om det där och då?

 – För det första är det väldigt hektiskt på platsen vid den där tiden, allting är ju okontrollerat för oss också. Det här är ju ganska stort, några kilometer upp i skogen där då har man ju inte kontroll på var helikoptern är hela tiden, säger insatsledare Kenneth Eriksson.