Talmannen föreslår Löfven som statsminister

2:56 min

Det blir åter igen omröstning om Stefan Löfven som statsminister, och det sker tidigast den 5 december. Det beskedet gav talmannen Andreas Norlén på en pressträff i riksdagen idag

– Jag kan konstatera att det är fortsatt är ett svårt politiskt läge, och att det fortfarande finns betydande låsningar, men nu försöker vi det här verktyget, och så får vi se vad det ger, säger Andreas Norlén.

Efter att Centerpartiets partiledare Annie Lööf igår meddelade att hon avslutade sina sonderingsförsök gick bollen tillbaka till talmannen Andreas Norlén. Idag på förmiddagen meddelade han att han vill att riksdagen röstar om Löfven som statsminister. Tidigaste blir det den 5 december.

På måndag, den 3 december, kommer han att lägga fram förslaget till kammaren. Dessförinnan ska Stefan Löfven ha meddelat honom om vilka partier som ska ingå i hans regering. Det är viktigt med tempo i processen poängterade Andreas Norlén.

– Stämningen i nationen, om jag får uttrycka det så, ger vid handen att det nu gäller att arbeta snabbt och effektivt, men samtidigt med eftertanke, säger han. 

Talmannen är dock beredd att rucka på tidsplanen om det pågår som han säger meningsfulla samtal eller förhandlingar mellan partierna. Men han vill helst ha en omröstning före den 12 december, då riksdagen ju röstar om budgeten för nästa år.

– Logiken talar för att man bör ha en regering först och en budget sen, men den här hösten går det mesta, säger Andreas Norlén.

Enligt talmannen Andreas Norlén, som under torsdagen, efter Annie Lööfs besked talade med alla partiledare på telefon, så är Stefan Löfven beredd att stå till förfogande, trots att han tidigare sagt att han inte vill ställa upp i en statsministeromröstning förrän förutsättningarna har ändrats.

– När jag talade med Stefan Löfven så resonerade vi om läget, och konstaterade att det ändå har skett en viktig förändring av situationen i och med att Annie Lööf har avslutat sitt sonderingsuppdrag, och lagt flera diskuterade regeringsalternativ åt sidan.

Moderatledaren Ulf Kristersson säger idag att talmannen besked var naturligt.

 – Talmannen måste ju få processen att gå vidare, och komma till beslut helt enkelt. Då har han inte så många olika verktyg i sin verktygslåda, utan det är statsministeromröstningar som är sättet att komma framåt, och nu har vi nog sonderat färdigt i Sverige, så nu måste vi gå till skarpa beslut, säger han.

 Är du beredd att prövas i riksdagen igen?

 – Ja men självklart, det måste man vara, om man har ett realistiskt regeringsalterantiv, då måste man stå till förfogande, säger Ulf Kristersson.