Granskning: Testosteron inom damidrotten

Testosteron skapar superkvinnor – och skam

0:42 min

Naturligt testosteron kan bli en superkraft för kvinnor inom idrotten. Men innebär en börda i samhället i övrigt. Radiosporten granskar testosteron inom damidrotten.

Medeldistanslöparen Caster Semenayas breda axlar, svällande muskler och skarpa käklinje har fått förkroppsliga debatten om höga testosteronnivåer inom damidrotten.

I nuläget väntar världen på besked från Internationella friidrottsförbundet kring huruvida ett tak ska sättas för hur mycket testosteron en kvinna får ha i kroppen.

Testosteron ger:
Ökad muskelmassa
Ökad bentäthet
Ökad uthållighet
Ökad aggressivitet

Det som sällan lyfts fram i sammanhanget är att minst var tionde kvinna i samhället har naturligt förhöjda testosteronnivåer och inom elitidrotten är just de kvinnorna överrepresenterade.

PCOS är ett exempel på ett väldigt vanligt tillstånd med en hormonell rubbning där höga testosteronnivåer skapar flera problem - men också bättre möjligheter att bygga muskler.

En kvinna som föds med högre nivåer av testosteron har generellt sett nämligen lite lättare att bygga muskler, högre bentäthet och därmed bättre fysiska förutsättningar för många typer av idrott.

Det här är kvinnor som varje dag i samhället för en personlig kamp mot snäva normer kring hur en kvinna ska vara. Kvinnor som kan tvingas antidopa sig för att få elitidrotta.

Radiosporten dyker ner i debatten kring naturligt testosteron.

Hör det längre reportaget här nedan.

Fakta Testosteron-nivåer: (kvinnor/män i åldern 20-40 år)

Normalt genomsnitt kvinnor: 0,1-1,8 nmol/liter
Normalt genomsnitt män: 8-29 nmol/liter
Kvinnor med PCOS*: 0,8-4,8 nmol/liter
Kvinnor med hyperandrogenism*: 8-29 nmol/liter
IAAF:s föreslagna maxvärde*: 5 nmol/liter
IOK:s lägstavärde för transkvinnor*: 10 nmol/liter

  • Internationella friidrottsförbundet IAAF slog lade under 2018 fram ett förslag på ett gränsvärde på 5 nmol/liter testosteron för medeldistanslöpare. Beslut skulle fattas 1 november men har skjutits på framtiden efter protester.
  • *PCOS: 10-20 % procent av kvinnor i fertil ålder har Polycystiskt ovariesyndrom som är en hormonell rubbning med symptom som menstrationsstörningar, infertilitet, övervikt och ökad behåring. Detta beror delvis på en ökad halt av fritt testosteron. Nivån av testosteron varierar mellan individer och är inte utbrett kartlagd.
  • *Hyperandrogenism (HA) beror på ett överskott av manligt hormon, däribland testosteron. Sympton kan vara akne och håravfall men också en avsaknad av livmoder. Kan handla om att kroppen inte bryter ner testosteron vilket kan ge kvinnor flera gånger högre testosteronnivåer, så pass hög att de hamnar inom det manliga normalspannet.
  • IOK:s regler för transkvinnor säger att de måste ha uppvisat lägre testosteronnivåer än 10 nanomol/liter under ett års tid för att få tävla.