Åtal för våldtäkt på distans

2:01 min

En 45-årig man åtalas för grov våldtäkt mot barn – han misstänks ha instruerat en kvinna i Filippinerna att utföra övergrepp på en sex-årig pojke.

Den nu åtalade mannen utreddes för annan brottslighet. När polisen gick igenom hans mobiltelefon hittade de bildmaterial som ledde dem till Filippinerna.

I samarbete med myndigheter där lyckades de svenska utredarna identifiera en kvinna, som enligt åklagaren har hjälpt mannen att genomföra övergreppen på pojken.

Mannen åtalas nu för att på distans ha organiserat våldtäkten. Rubriceringen är grov våldtäkt mot barn, men åklagaren har även i andra hand rubriceringen medhjälp till grov våldtäkt mot barn.

Kvinnan i Filippinerna omfattas inte av det aktuella åtalet, säger Åklagare Emelie Källfelt.

– Eftersom hon just nu sitter häktad i Filippinerna och det pågår en utredning där nere om just, bland annat, den här brottsligheten. Så kan hon inte omfattas av det svenska åtalet. 

Den sexårige pojken är omhändertagen av sociala myndigheter. Han har förhörts på plats i Filippinerna av de svenska utredarna. Hans vittnesmål kommer spelas upp i Halmstad tingsrätt under rättegången i början av december.

Den misstänkte mannen medger omständigheterna, men anser inte att han gjort sig skyldig till våldtäkt.

Övergrepp på distans har blivit vanligare, enligt åklagare Emelie Källfelt, som uteslutande jobbar med den typen av brottslighet.

– Och just Filippinerna är ett land som vi ser återkommer gång på gång, säger hon.