Endrit Mujaj
Endrit Mujaj, projektledare Östersjöstaternas råd i arbetet mot människohandel. Foto: Maria Repitsch/SR

Flyktingar riskerar bli offer för människohandel

2:35 min

Flyktingar som uppehåller sig illegalt i Sverige kan komma att bli offer för människohandel. Det framkommer i en ny rapport.

Rapporten från Östersjöstaternas råd sammanställer tre länders observationer från myndigheters och hjälporganisationers i sina arbeten med nyanlända. Länder som man tittat på är Sverige, Finland och Tyskland.

– Det vi har kommit fram till är att det finns ganska tydliga kopplingar mellan flyktingsituation 2015 och förekomsten av människohandel. Asylsökande som fått avslag, deras  desperation av att vilja stanna i landet kan kriminella utnyttja, säger Endrit Mujaj, projektledare Östersjöstaternas råd i arbetet mot människohandel. 

– En av flera konsekvenser är risken att utnyttjas för människohandel i till exempel i Sverige, säger han. 

Svensk polis rapporterar att man de senaste fyra åren årligen eftersökt drygt 12 000 personer. Det är personer som har nekats uppehållstillstånd i Sverige. En stor andel av dem tros leva som gömda i Sverige.

– Vi ser också att de riskerar att försörja sig genom svartjobb och utnyttjas av oseriösa och kriminella som tvingas arbeta till låga löner, säger han.

– Desperata människor kan komma att ta desperata beslut och det ska man ta i beaktande när man tittar på den här gruppen, säger projektledaren och rapportförfattaren Endrit Mujaj. 

Men rapporten lyfter också fram ljuspunkter. Bland annat har arbetsgivarnas organisationer i Sverige, Finland och Tyskland gjort bra insatser för att fånga upp de grupper som kan vara utsatta för människohandel. 

– En positiv trend i alla tre länderna är att fackföreningar har börjar engagera sig för den här gruppen och inkluderar dem i sitt arbete. I Tyskland har vi också sett exempel av bra lokala insatser i enskilda städer och att näringslivet i Tyskland på flera håll investerat i integrationsinsatser för utsatta grupper.

– De har bland annat anställt personer som har exploaterats för människohandel i Tyskland eller tidigare, säger Endrit Mujaj.  
 
I Sverige har utbildningsinsatser personal inom polisen och migrationsverket lett till att de har lyckats identifiera, fler personer än tidigare, som offer för människohandel. Men fortsatt finns det förbättringar att göra säger Endrit Mujaj vid Östersjöstaternas råd.
 
– Att hjälpa dessa människor som befinner sig illegalt ser vi som en  samhällstjänst. 

På vilket sätt då?

– Svenska samhället tjänar på att vi förhindrar förekomsten av illegal arbetskraft, och att vi motverkar den organiserade brottsligheten, säger Endrit Mujaj vid Östersjöstaternas råd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista