Valet 2018 i P4 Jönköping

Skrällen i Mullsjö: S + KD = sant

1:30 min

Det blir ett oväntat styre i Mullsjö de kommande fyra åren.

Nu är det bestämt - Socialdemokraterna och Kristdemokraterna har bestämt sig för att styra ihop.

Mullsjö är den sista kommunen i länet där styret inte presenterats ännu. Men P4 Jönköping kan i dag berätta att Socialdemokraterna lyckats locka över Kristdemokraterna och även Centerpartiet. Dessa tre partier har tillsammans 17 av 35 mandat i kommunfullmäktige och genom valteknisk samverkan med Miljöpartiet och Vänsterpartiet säkrar de styret.

Så sent som i går hade Alliansen i Mullsjö möte med Sverigedemokraterna och det lokala partiet Mullsjö framtid om styret. Sverigedemokraterna gjorde då klart att det bara fanns två alternativ för dem: antingen vara med i styret eller gå i opposition. Att passivt stödja ett Alliansstyre var inte aktuellt.

Kristdemokraterna vill inte styra tillsammans med Sverigedemokraterna och har därför nu gjort upp med Socialdemokraterna. Ett möte ska hållas i helgen och innan dess vill inga av de inblandade parterna ge några kommentarer, men kristdemokraten Joseph Tornell bekräftar för P4 Jönköping att Alliansen i Mullsjö är död:

– Moderaterna vill inte längre ha med oss, men vart vi tar vägen nu vill jag inte kommentera innan vi haft mötet, säger han.

Uppdatering 11.10:

Efter att P4 Jönköping berättat om det nya styret har Centerpartiet hört av sig till redaktionen. De bekräftar att de också haft möten och bestämt sig för att de absolut inte vill samarbeta med SD eller Mullsjö framtid och att det nu gör att de diskuterar styret i Mullsjö utanför Alliansen.