Nej till samkönade äktenskap i Taiwan

2:15 min

På Taiwan har det styrande partiet gjort en stor valförlust idag till förmån för Kinavänliga kandidater. Taiwans president Tsai Ying-wen meddelar att hon avgår som partiordförande till följd av förlusten.

Samtidigt sa invånarna nej till samkönade äktenskap.

– Jag tar helt ansvar för valresultatet idag och lämnar min plats som partiordförande, sade Taiwans president Tsai Ying-wen idag vid en presskonferens med det regerande partiet DPP på kvällen efter att valresultatet visat en tydlig förlust.

I stället lyckades det mer Kinavänliga Nationalistpartiet med sina kandidater att vinna lokalvalen i Taiwans tre största städer. Den oväntat stora framgången berodde delvis på en överraskande ny slags kampanj av den här mannen.

– Vårt Kaohsiung kommer i framtiden att gå från gammalt och fattigt till ungt och rikt, lovade Nationalistpartiets borgmästarkandidat Han Kuo-yu under sina valmöten.

Han har kritiserats för att vara vag och populistisk, men hans stil har slagit an och bidrog till att Taiwans sydligaste stad Kaohsiung som fullständigt dominerats av det självständighetssträvande DPP i två decennier nu ligger i Nationalistpartiets händer.

Staden har dominerats av tung industri och sjöfart, till skinnad från norra Taiwan som varit rikare och hem för den framgångsrikare nya teknikindustrin. Den nya borgmästaren Han Kuo-yu har lovat att fördubbla befolkningen i Kaohsiung och att få dit kinesiska turister.

Resultatet är det som den kinesiska regeringen önskat, och diskussionen om valpåverkan från Kina är omfattande. Här på fastlandet har det däremot givits strikta order från myndigheterna om att inte rapportera om det demokratiska valet på Taiwan.

Det hölls också flera folkomröstningar på Taiwan i dag. Och det står nu också klart att Den sida som säger nej till samkönade äktenskap i Taiwan vann den folkomröstningen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.