Lämnar sitt jobb i protest mot SD-styre

4:26 min

Sverigedemokraternas syn på invandrare har fått en anställd på Sölvesborgs kommun att säga upp sig. Samma dag som det nya samstyret presenterades gick Moma Merzi till sin chef och bad att få sluta.

Det var för att arbeta på kommunens näringslivskontor som Moma Merzi från Karlshamn kom till Sölvesborg. Men tiden som projektledare blev kortare än han hade tänkt sig.

När Sverigedemokraterna blev en del av det nya samstyret, där även Moderaterna, Kristdemokraterna och Solpartiet ingår, sa han upp sig.

– Det var ett ganska enkelt val. De vill ju inte ens att jag ska vara i Sverige, säger Moma Merzi. 

Det var Sverigedemokraternas syn på invandrare som fick Momma Merzi att agera. Han menar också att en rad kontroversiella uttalanden från sverigedemokrater på sociala medier måste få konsekvenser. 

– Allt från att man ska skjuta människor som kommer över Öresundsbron till att de ska skickas till koncentrationsläger. Det är antisemitiska, islamofobiska och homofobiska uttalanden.

– Det är inte synd om mig utan jag slutar av principiella skäl. Människor ska förstå att det här är på allvar och att vi som pekas ut ser och hör allt. 

Sverigedemokraten Louise Erixon, som på måndagskvällen kan väljas till kommunstyrelsens ordförande, vill inte kommentera Moma Merzis avhopp.

Istället skickar hon frågan vidare till moderaten Emilie Pilthammar som samstyret föreslår ska få ansvar för personalfrågor.

Hon säger att det är sorgligt att Moma Merzi inte vill ge samstyret en chans.

Tror du att många anställda kommer att lämna kommunen nu?

– Jag tror inte det. Fördelningen mellan partierna är nog densamma på kommunen som i valet. Det finns många  som tror att det här kommer att bli bra, säger Emilie Pilthammar.

Moma Merzi är medveten om beslutet att säga upp sig kan ifrågasättas. Framförallt eftersom han sedan ett år tillbaka är medlem i Socialdemokraterna.

Men ångrat sig har han inte gjort.

– Jag har förlorat en karriärmöjlighet. Men det är ett val som jag själv har gjort och som jag är stolt över.