Forskning på fyra minuter

0:51 min

Under onsdagen avgörs Forskar Grand Prix. Tävlingen där forskare ska presentera sin forskning så enkelt och spännande som möjligt - på fyra minuter.

En av årets finalister är Lina Herbertsson på centrum för miljö - och klimatforskning i Lund. Hennes forskning handlar om att det finns för lite blommor för alla vilda pollinerare och honungsbin. I och med det kan det bli konkurrens om mat när man sätter ut honungsbin på en plats där det finns för lite blommor.

– Så för att vi ska säkra förekomsten av vilda pollinerare, trots att det finns honungsbin, så behöver vi mer blommor.

Linas strategi inför tävlingen har varit att först öva in en presentation på 30 sekunder och sedan fylla på upp till 4 minuter.

– För mig så är viktigaste tävlingen att få popularisera vetenskapen. Att sprida den utanför de kretsar där vi vanligtvis rör oss. Just den här forskningen handlar ju om hållbarhet. Och det känns inte som att man räddar världen genom att sitta och forska på sitt universitet och inte berätta för någon vad man håller på med, säger hon.

Klockan 14 i eftermiddag börjar tävlingen på Nalen i Stockholm. Du kan också se bidragen och rösta på webben om du vill på https://forskargrandprix.se